Home / tweetpost / Liefde voor vogels druipt er van af bij De Tuinfluiter

Liefde voor vogels druipt er van af bij De Tuinfluiter

OMMEN –  In tegenstelling tot de landelijke trend is de vogelsport springlevend en zelfs groeiend in Ommen en omstreken. Dit gegeven blijkt uit de inbreng van siervogels op de jaarlijkse clubshow van De Tuinfluiter, welke tot zaterdag te bewonderen waren in het clubgebouw aan de Korenmolen. Liefst 463 fluitende juweeltjes van dertig bevlogen inzenders. De vogelkwekers zagen zich vanwege de ruime inbreng genoodzaakt ook de bovenverdieping van het clubgebouw in te richten als showruimte.

Het vervult de vogelaars van De Tuinfluiter met trots, niet alleen wat betreft het aantal ter keuring aangeboden vogels, maar vooral de verscheidenheid. De club wil openheid uitstralen, plus de bereidwilligheid om iedereen die belangstelling heeft voor de vogelsport verder te helpen, is het niet met raad en daad over de verzorging, dan wel bij het aanschaffen van kwaliteitsvogels. Binnen de club zit vrachtladingen vol aan ervaring op vogelgebied. Nestors als Rikus van de Vegte of Derk Jan Poelarends hebben door de jaren heen zwermen aan kwaliteitsvogels gekweekt. En wat te denken van Lambert Zandman, naast keurmeester een erkend kanariekweker, of is het kanariefokker? Hoe dan ook, de zes ingevlogen juryleden van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers waren onder de indruk, getuige de waarderingsbriefjes.

Voor een minder geoefend oog is het wel eens lastig te zien waarom het ene vogeltje 89 en de andere 92 punten krijgt. Dat is echt aan de kenner. Maakt niet uit, ook voor de leek was er veel te genieten. Van de scharrelende dwergkwartels van Ton de Ruiter, naar de knalgele kanariepieten van Henk Haverkort en via de bescheiden zilverbekjes van Jinthe van Doornik naar de kleurrijke dwergpapegaaien van Teunis Jonker. De laatste twee inzenders werd de hoogste lof toebedeeld. De pennant rosella van Jonker werd verkozen tot mooiste vogel van de show en kreeg het ongekend hoge aantal punten van 95 toebedeeld. Dat Jonker het kweken van vogels tot in het diepst van zijn vezels beheerst blijkt uit het feit dat ook een stam (vier stuks) kleurkanaries de hoogste waardering kreeg van de jury. Mede door deze prestatie werd de vogelkweker uit Balkbrug algeheel kampioen van de show. Bij de jeugd werden Lars Stroobosscher met een turquoisine parkiet en Jinthe van Doornik met een zilverbekje kampioen.

De zes lentes tellende Jinthe is besmet met het vogelvirus door haar vader, die een deel van de eer toekomt. Jinthe vindt het leuk om haar vader te helpen bij de verzorging van de vogels en nam beduusd de trofeeën in ontvangst die horen bij de prijs. Haar zilverbekje, voor niet-ingewijden een klein, grijsbruin fladderaartje was perfect in conditie en in bezit van een bescheiden, maar onberispelijk verenpak.

Lees ook

Betsy Ramerman lijsttrekker CDA Dalfsen

DALFSEN – Bij de algemene ledenvergadering van CDA Dalfsen is Betsy Ramerman uit Lemelerveld definitief …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.