Home / / Lancering vernieuwd programma Klik & Tik

Lancering vernieuwd programma Klik & Tik

NIEUWLEUSEN – Afgelopen donderdag werd in Kulturhus De Spil in Nieuwleusen een vernieuwd programma van Klik & Tik het internet op – van Oefenen.nl in samenwerking met Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen – gelanceerd. Directeur Anke Bruggeman verwelkomde de vele netwerkpartners van bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen. Welzijnsorganisaties zoals Humanitas, Vluchtelingenwerk, Saam welzijn, Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl en makers van het programma Klik & Tik.

Het is volgens Anke de online plek waar (jong)volwassenen kunnen oefenen om hun basiskennis en vaardigheden te verbeteren. Zoals taal, rekenen en digitale vaardigheden. Maar ook het omgaan met geld, opvoeding en gezondheid. Individueel en in eigen tempo. Oefenen.nl gelooft in een wereld waarin iedereen mee kan doen; thuis en/of op het werk. “Maar soms heeft men een zetje nodig”, aldus Bruggeman. Ook burgemeester Erica van Lente van de gemeente Dalfsen benadrukte hoe belangrijk het is dat iedereen meedoet in de maatschappij. Bij de diverse bezoekjes aan bijvoorbeeld jubilarissen merk ik dat veel ouderen het internet gaan ontdekken en dit best leuk vinden.

Speciale gast

Schrijfster/columnist Marjan Berk (86) – wie kent haar niet – was uitgenodigd om iets te vertellen over ‘digitaal meedoen en zelfstandig blijven’. Zij gaf de toeschouwers op meeslepende en humoristische wijze inzicht in haar digitale wereld. Hoe haar kinderen haar hadden gewaarschuwd voor die ‘boze internetwereld’. “Ik moest er eerst wel verschrikkelijk aan wennen, ik deed alles op een oude tikmachine. Maar met deze nieuwe technieken gaat het toch gemakkelijker. Ik kan het iedereen aanraden. En als ik het kan leren op mijn ‘leeftijd’, dan kan iedereen dat”, grapte zij. “Een nadeel heeft het wel. Recentelijk schreef ik nog een persoonlijke brief aan iemand. Het handschrift gaat hierdoor wel achteruit. Ik schrok van mijn eigen gekrabbel.”

Digitaal meedoen

Digitaal meedoen wordt steeds belangrijker. Steeds meer zaken zoals internetbankieren, inloggen met DigiD en de belastingaangifte worden online geregeld en dat vraagt om digitale vaardigheden. De praktijk heeft geleerd dat veel mensen toch moeite hebben om digitale informatie te beheersen of te verwerken. “Het programma Klik en Tik, het internet op is voor mensen die een computer gebruiken maar er nog niet zoveel ervaring mee hebben. “Het huidige programma was tien jaar oud en moest nodig ge-update worden”, zegt communicatieadviseur Lies Petersen, van Oefenen.nl. “Het vernieuwde programma leert mensen veilig bankieren, zoeken en surfen op het internet. Oefeningen met deze programma’s maakt mensen digitaal vaardiger en helpt hen beter meedoen met de maatschappij.” Directeur Ben Vaske van de Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl is erg blij met de steun en samenwerking van diverse partners. Ruim 360 bibliotheken geven met name aan ouderen Klik & Tik cursussen. Maar het is ook mogelijk om zelf thuis, gratis gebruik te maken van de programma’s op: www.oefenen.nl.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Leren breien en haken

NIEUWLEUSEN – Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen is het weer mogelijk om te (leren) …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.