Home / / De Grote Dalfser Afvalrace

De Grote Dalfser Afvalrace

OUDLEUSEN – De groencontainer zit propvol en de drie oranje containers voor het plastic zijn leeg. Die zijn zojuist geleegd. De Cazemierschool in Oudleusen doet aan afvalscheiding en de kinderen van het E-Team zijn er trots op. Vandaar ook dat ze zich direct hebben opgegeven voor de Grote Dalfser Avalrace. Dat is geen race met afvalcontainers, maar een competitie tussen basisscholen in de gemeente Dalfsen met als thema ‘afval’.

De gemeente Dalfsen loopt wat betreft afvalscheiding voorop, maar daar is zij nog niet tevreden mee. Er is een ambitieuze doelstelling: Dalfsen wil in 2050 geheel circulair zijn. Er mag dan geen restafval overblijven. Alles moet hergebruikt of gerecycled worden. De Duurzame Dorpen Dalfsen, een samenwerking tussen lokale initiatieven uit de verschillende kernen, ondersteunt deze ambitie. Daarom is de Grote Dalfser Afvalrace opgezet. Het is een battle tussen basisscholen om afval te verminderen, meer afval te hergebruiken en de afvalscheiding te verbeteren zodat meer recycling mogelijk is. Onlangs is er een leuk promofilmpje gemaakt met burgemeester Erica van Lente, vier leerlingen en vier afvalcontainers. Het is een oproep aan alle scholen om deel te nemen aan de actie, die in januari start en in mei wordt afgesloten met de grote finale. De scholen zijn er geheel vrij in hoe hun bijdrage aan de actie vorm te geven. Deelnemen op een manier die past binnen het toch al drukke schema.

Daarnaast wil de organisatie de scholen op allerlei manieren ondersteunen. De eerste fase van het project heeft een informatief karakter; de kinderen verdiepen zich in het afvalgebeuren. De organisatie komt met een afhaalmenu van workshops, excursies en andere informatieve projecten, waaruit de scholen een keuze kunnen maken. Tijdens de tweede fase zetten de scholieren acties op om de hoeveelheid afval te verminderen of om manieren te vinden om afval te hergebruiken. Ook wordt gekeken hoe de afvalscheiding kan worden verbeterd. Nu is er nog teveel vervuiling, doordat spullen niet in de juiste bak terechtkomen. Door één luier kan een hele grote hoeveelheid plastic worden afgekeurd voor recycling. Het is de bedoeling dat de scholen zoveel mogelijk de ouders en de buurt bij de acties betrekken. “Ook zou het mooi zijn als veelvuldig de (plaatselijke) pers en de sociale media worden ingeschakeld om de Grote Dalfser Afvalrace tot een succes te maken”, zegt Ad Zwaga de grote stimulator van de Dalfser Afvalrace. “Tijdens de finale worden de bijdragen van de scholen beoordeeld op creativiteit, originaliteit en enthousiasme. Bovendien wordt de persprijs uitgereikt aan de school die het beste de publiciteit zocht”, aldus Zwaga. De scholen kunnen kan zich aanmelden via grotedalfserafvalrace@kponmail.nl.

 

Lees ook

Kom je creatieve hart ophalen op Crea Weekend Hardenberg!

(Advertorial) HARDENBERG – Na ruim 1,5 jaar wachten is het eindelijk zover: Van vrijdag 1 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.