Home / / Dalfsen verlaagt bedragen voor mantelzorgwaardering

Dalfsen verlaagt bedragen voor mantelzorgwaardering

DALFSEN – In de gemeente Dalfsen worden de bedragen die ten goede komen aan jonge mantelzorgers naar beneden bijgesteld. Waar mantelzorgers tussen de 12 en 18 jaar dit jaar nog een waardebon ter waarde van 100 konden aanvragen, zal dat vanaf volgend jaar worden bijgesteld naar een bon van 25 euro, indien de raad daar begin december mee instemt.

Wethouder Jan Uitslag legt uit waarom de aanpassingen voorgesteld worden. “Deelname aan een leuke activiteit voor mantelzorgers jonger dan 12 jaar sluit beter aan bij deze doelgroep. Jongeren hebben zelf aangeven dat een bedrag van 25 euro goed aansluit bij hun eigen behoeftes. De mantelzorgwaardering voor personen boven de 18 blijft 100 euro.”

Uitslag benadrukt dan ook dat het niet gaat om een bezuiniging. “Er is geen plafond voor het aantal aanvragen van een mantelzorgwaardering. En mensen weten deze weg steeds beter te vinden, er worden steeds meer waarderingen aangevraagd. Het is dan ook niet te zeggen of we hier komend jaar minder geld kwijt zijn dan afgelopen jaar.”

Persoonlijk bedanken
De gemeente vindt het fijn om mantelzorgers persoonlijk te bedanken. Daarom kan de mantelzorgwaardering in april 2020 opgehaald worden in de kernen Lemelerveld, Nieuwleusen en Dalfsen. De waardering wordt in alle kernen verstrekt in de vorm van een lokale ondernemersbon. Deze bon is op meer plekken in de gemeente in te leveren dan de VVV-cadeaukaart.

De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk dat alle mantelzorgers zich aangesproken voelen, maar wanneer is iemand mantelzorger? Wethouder Uitslag: “Mantelzorg is alle onbetaalde hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit zijn of haar directe omgeving. Dit gaat verder dan de hulp die normaal gesproken verwacht mag worden van een partner, ouder, inwonende kinderen of vrienden. Het gaat om hulp en zorg aan iemand die dat nodig heeft en van deze hulp afhankelijk is. Hulp aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen, zoals oppassen op gezonde (klein)kinderen of af en toe boodschappen doen voor de buurvrouw of oma, valt niet onder mantelzorg.”

Aanmelden
Mantelzorgers in de gemeente Dalfsen, of ontvangers van mantelzorg, kunnen zichzelf of hun mantelzorger aanmelden voor de waardering via het aanmeldformulier. Geen internet? Dan is het mogelijk om bij de Infopunten in Nieuwleusen, Lemelerveld en Dalfsen en in het gemeentehuis in Dalfsen het online formulier in te vullen. Bij de Infopunten is tijdens de openingstijden iemand aanwezig die kan helpen bij het invullen van het formulier.

Lees ook

EHBO heeft innamepunt voor petflesjes

HOONHORST/DALFSEN – Recentelijk is de EHBO-vereniging officieel een vrijwillig innamepunt voor petflesjes met het statiegeldlogo …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.