Home / / Dalfsen gaat processierups te lijf met ‘Limburgse methode’

Dalfsen gaat processierups te lijf met ‘Limburgse methode’

DALFSEN – Vanaf komend voorjaar gaat de gemeente Dalfsen de eikenprocessierups op een andere manier bestrijden. Er gaat gewerkt worden op een methode die in Limburg de overlast flink heeft teruggebracht, mét het middel Xentari.

De gemeente Dalfsen is onlangs bijgepraat door een afvaardiging uit de gemeente Sittard-Geleen. Bij die bijeenkomst waren ook vertegenwoordigers van de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe aanwezig. Ter sprake kwam de methode waarop in Limburg de overlast van de eikenprocessierups wordt tegengegaan. Inmiddels heeft – naast Dalfsen – ook Raalte aangegeven deze methode te willen toepassen en hoogstwaarschijnlijk sluit Olst-Wijhe eveneens aan.

De methode heeft er in Sittard-Geleen toe geleid dat de overlast van de rups met 90 tot 95 procent is teruggebracht. Het komt erop neer dat er gespoten gaat worden met het middel Xentari. Een omstreden middel, dat volgens ecologen niet alleen eikenprocessierupsen, maar ook andere kleine insecten zou doden. Dit werk wordt uitgevoerd door Roelofs Lemelerveld, dat in de gemeente Dalfsen al langere tijd de rups bestrijdt.

Biodiversiteit
Daarnaast gaat Dalfsen de rups te lijf door te werken aan de biodiversiteit. De populatie van natuurlijke vijanden van de rups, zoals koolmezen en pimpelmezen, moet omhoog. Om dat te bereiken komen er in januari 1.000 vogelhuisjes beschikbaar voor inwoners van de gemeente Dalfsen, gemaakt door Dalfsen Werkt.

Vervolgens, eind april / begin mei, vindt bestrijding met behulp van Xentari plaats. Niet meerdere keren, zoals voorheen, maar één keer. Precies op het juiste moment. Het doel is om met name de overlast op kwetsbare plekken, zoals verzorgingshuizen, basisscholen en fietsroutes, aan te pakken.

Wethouder Ruud van Leeuwen benadrukt dat het effect van deze aanpak niet direct komende zomer zichtbaar zal zijn. “Het is een project van de lange adem. De eikenprocessierups hebben we niet van de ene op de andere dag onder controle. Pas over een paar jaar hopen we resultaat te zien.”

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

ASC’62 begint te slap aan eerste helft ASC’62 speelde thuis tegen ZAC en verloor met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.