Home / / Dalfsen en Ommen verhogen PFAS-norm

Dalfsen en Ommen verhogen PFAS-norm

DALFSEN – De gemeenten Dalfsen en Ommen hebben een hogere norm voor PFAS in de bodem vastgesteld. Dit betekent dat het vervoer en het gebruik van grond voor bouw- en infrastructurele projecten in de meeste gevallen weer mogelijk is.

André Schuurman, wethouder in Dalfsen: “Met dit besluit geven wij bouwbedrijven en grondverwerkers in onze gemeente per direct de ruimte om weer grond te kunnen verplaatsen. Wij vinden het belangrijk dat zij hun werkzaamheden kunnen voortzetten.”

In Nederland gelden regels voor grond waar PFAS in zit. De norm moet voorkomen dat deze stoffen terechtkomen in schone grond. Op dit moment mag je in Nederland alleen grond verplaatsen volgens de tijdelijk aangescherpte norm van 0,1 microgram PFAS per kilogram grond. Als gevolg van deze norm mag grond niet verplaatst worden voordat is aangetoond dat het aan de norm voldoet. Dit levert vertraging op, doordat voor iedere verplaatsing van grond aanvullend onderzoek wordt gevraagd.

Regionaal bodemonderzoek
De algemene kwaliteit en samenstelling van grond is vastgelegd op een bodemkwaliteitskaart. De Omgevingsdienst IJsselland heeft in opdracht van verschillende gemeenten in de regio onderzoek gedaan in de bodem en heeft de kaart aangevuld met PFAS. Op de geactualiseerde bodemkwaliteitskaart is te zien hoeveel PFAS er op dit moment algemeen in de bodem aanwezig is.

Deze gemeten waarden van PFAS in de bodem liggen in de regio IJsselland hoger dan de huidige landelijke norm, maar liggen lager dan de zogenaamde risicogrenswaarde. Dit betekent dat grond die meer PFAS bevat dan volgens de landelijke norm is toegestaan toch gebruikt kan worden in gebieden waar dezelfde hoeveelheid of nog meer PFAS in de bodem zit. Daarmee blijft de kwaliteit van de bodem immers gelijk.

Nieuwe norm
De minister van Milieu en Wonen heeft aangekondigd op 1 december met een nieuwe landelijke PFAS-norm te komen. Dit gebeurt op basis van een onderzoek van het RIVM, waaruit moet blijken wat een goede norm is. De gemeente Dalfsen heeft besloten om vooruitlopend op de uitspraak van de minister per direct de waarden van de bodemkwaliteitskaart als norm te hanteren.

André Schuurman: “Wij verwachten met de regionale norm van 0,7 in de buurt te komen van de nieuwe landelijke PFAS norm die op 1 december bekend wordt gemaakt. Ligt de landelijke norm lager, dan heeft de gemeenteraad de bevoegdheid om aan te geven wat zij voor onze gemeente een acceptabele waarde vindt.’’

Foto: Pixabay

Lees ook

Ontwerp Omgevingsvisie Dalfsen 1.0 nu in te zien

DALFSEN – Het eerste concept Omgevingsvisie van de gemeente Dalfsen is vanaf heden tot en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.