Home / / Brandweervoorlichter Jan Wittenberg laat zich opsluiten in Glazen Huis

Brandweervoorlichter Jan Wittenberg laat zich opsluiten in Glazen Huis

‘Het is mooi om je steentje bij te dragen aan een goed doel’

Dalfsen/Gramsbergen – “Ik ben de oude man in het team, maar ‘de jonkies’ slepen mij er wel doorheen. Het is een topteam.” Dalfsenaar Jan Wittenberg reageert met die woorden op zijn deelname aan het Glazen Huis in Gramsbergen, waarvoor hij zich met de Gramsbergenaren Britt Soer, Mirian Hulzebosch en Martin Meijerink vanaf 26 december 22.00 uur voor een 95 uur durende radio-uitzending én zonder het eten van vast voedsel, in het Glazen Huis in café the Newz laat opsluiten. Dit alles om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor (meer) onderzoek naar medicijnen tegen de ziekte ALS. Wittenberg hoopt de komende weken met name het bedrijfsleven in en rond Dalfsen te enthousiasmeren om de actie op welke wijze dan ook te ondersteunen.

Het is alweer vier jaar geleden dat Wittenberg voor het eerst in aanraking kwam met de Stichting Glazen Huis in Gramsbergen, die al jaren met groot succes via allerlei activiteiten rond kerst gelden inzamelt voor ALS. “Het was tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in 2015 toen ik voor het eerst over de Stichting hoorde via een plaatsgenote, die van oorsprong uit Gramsbergen komt. Via haar kwam ik in contact met Harry Huisjes, die voorzitter is van de stichting en zijn moeder heeft verloren aan ALS. Een in en intriest verhaal, dat niemand onberoerd kan laten. ALS is dan ook een verschrikkelijke ziekte. Anyway, Harry wilde de vierdaagse ongetraind voor het goede doel meelopen en vroeg of hij zich bij onze lopersgroep, die al jaren aan de vierdaagse meedoet, mocht aansluiten. Wij hebben toen meteen ‘ja’ gezegd en besloten dat jaar dan ook voor ‘zijn’ goede doel te lopen. Ik weet nog dat onze actie toen rond de 7.000 euro voor het Glazen Huis heeft opgeleverd”, aldus Wittenberg.

“Sinds die eerste kennismaking heb ik altijd contact met de groep in Gramsbergen gehouden en ben ik elk jaar naar het Glazen Huis gegaan. Het is verschrikkelijk mooi om mee te kunnen doen aan zo’n goed doel”, stelt Wittenberg, die in het dagelijks leven fungeert als voorlichter in de Veiligheidsregio IJsselland. De Dalfsenaar werd bijna zestig jaar geleden in Ommen geboren en verliet het stadje op 18-jarige leeftijd om de militaire dienstplicht te vervullen. Aansluitend volgde hij de politieopleiding in Harlingen om vervolgens 22 jaar als politieman aan de slag te gaan. In 2003 stapte hij over naar de brandweer. Ondertussen vestigde hij zich in Dalfsen, waar hij al sinds 1988 met veel plezier woont en zich ook daar verdienstelijk maakt voor de samenleving. Onder andere als voetballeider.

Wittenberg is een groot liefhebber van wandelen, wat onder andere jaarlijks tot uiting komt tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, waaraan hij al elf jaar achtereen heeft meegedaan. “Soms ook voor een goed doel. Met een groep mensen hebben wij al eens voor de Stichting Wens Ambulance gewandeld, maar bijvoorbeeld ook voor meer onderzoek naar MS. Ik vind het heel mooi om op deze manier een steentje bij te dragen.” Wittenberg is inmiddels druk aan het oefenen voor de Vierdaagse in 2020. “Nee, ik heb nog niet geoefend om niet te eten”, lacht de Dalfsenaar met het oog op het Glazen Huis. “Volgens mij krijgen we wel shakes. Ik hoop dat daar zoveel voedingsstoffen inzitten dat ik geen hongergevoel krijg. Komt vast wel goed”, lacht Wittenberg. “Een hele geschikte en enthousiaste persoon, wiens deelname wij heel hard toejuichen”, prijst Hayo van der Kamp hem, namens de Stichting Glazen Huis.

Het Glazenhuis in Gramsbergen maakt, in tegenstelling tot vele andere Glazenhuis initiatieven in ons land nog altijd een groei door. De actie die zich kenmerkt door het grote gevoel van saamhorigheid haalde in 2018 een recordopbrengst binnen van maar liefst 53.900 euro in de strijd tegen de spierziekte ALS. Onderzoeken naar de oorzaken van ALS vorderen gestaag en deze onderzoeken kosten veel geld. Tijdens de actie vanaf 26 december 22.00 uur zijn er veel live optredens vanuit het Glazenhuis en worden er tal van activiteiten georganiseerd zoals Highland Games, een Kids-party, een ouderenochtend met brunch, een FIFA toernooi en een heuse Nozemmiddag. Het café The Newz waar het Glazenhuis staat is tijdens de actie 24 uur per dag geopend. Via de website www.glazenhuisgramsbergen.nl is de gehele actie via een livestream te volgen. Een groot aantal inzamelingsacties is reeds in gang gezet voor de aankomende zevende editie, waar de stichting en de radiomakers met Wittenberg voorop, verlangend naar uitzien.

Tekst: Geke Lensen

Lees ook

Gratis cursus ‘Kennismaken met Mindfulness’

DALFSEN – Op donderdag 28 oktober start Impluz met de populaire cursus ‘kennismaken met Mindfulness’ …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.