Home / / ANV De Ommer Marke viert 25-jarige jubileum
.

ANV De Ommer Marke viert 25-jarige jubileum

OMMEN – Agrarisch Natuur Vereniging De Ommer Marke heeft vorige week haar 25-jarig jubileum gevierd. De vereniging heeft momenteel 115 leden; het meest agrariërs in de gemeenten Ommen en Dalfsen.

De aanleiding voor de oprichting in november 1994 waren de maatregelen die afgekondigd werden om natuur en landschapselementen te beschermen tegen ‘zure regen’. Deze maatregelen hadden verstrekkende gevolgen voor de bedrijfsvoering.

De Ommer Marke heeft zich sindsdien bezig gehouden met oplossingen die een gezonde en levenskrachtige landbouw mogelijk maken in een mooi, aantrekkelijk en bruikbaar platteland. Er zijn door de jaren heen veel projecten en onderzoeken gedaan en ook nu is de Ommer Marke erg actief. Zij deelt kennis en doet zelf onderzoek op het gebied van de praktische uitvoering van zaken die met het agrarische bedrijf te maken hebben.

Visie
In 2012 heeft De Ommer Marke een visie geschreven waarin haar ambities staan beschreven. Het 25-jarig bestaan was een reden om de visie bij te stellen naar de ontwikkelingen die de vereniging heeft doorgemaakt en de nieuwe kijk op landbouw met de daarbij horende opgaven.

Deze nieuwe visie is maandag 11 november aangeboden aan de gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. Die vermeldde in zijn toespraak dat hij blij was met groepen die de samenwerking opzochten en constructief mee wilden werken aan een buitengebied waarin zowel natuur als landbouw een plaats hadden. Een goed inkomen voor de agrariër was wat hem betrof een uitgangspunt.

Nestkasten
Daarna startte Bart Jaspers Faijer, wethouder van Ommen, het nestkastenproject door een eerste nestkastje in ontvangst te nemen. Iedere aanwezige kon een nestkastje mee naar huis nemen en er was de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een nestkast voor een van de boerenerfvogels die (plaatselijk) wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Na het algemene gedeelte was er de gelegenheid voor napraten en bezoek aan een van de kraampjes met innovatieve mogelijkheden zoals kleine windmolens, bloemen en kruidenranden, gebruik H2 –energie, acupunctuur bij dieren, Boer Als Gastheer, gebruik van maaisel voor bodemverbetering en natuurlijk de nestkasten.

ANV De Ommer Marke kijkt terug op een geslaagde en gewaardeerde avond. Meer info op www.ommermarke.nl.

Lees ook

Univé steunt voedselbank met donatie

DALFSEN – Recentelijk ontving de Voedselbank Dalfsen/Nieuwleusen een cheque ter waarde van 1000 euro. Gemma …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.