Home / / ‘Boezemvriend’ van Sinterklaas ziet verlangend uit naar feestelijke intocht in Ommen

‘Boezemvriend’ van Sinterklaas ziet verlangend uit naar feestelijke intocht in Ommen

OMMEN – Sinterklaas, wie kent hem niet? Het Goede Doel stelt die vraag in een lied en het antwoord is simpel. Iedereen natuurlijk, maar weinigen zo goed als Jan Veneman. De 63-jarige Ommenaar staat al meer dan 25 jaar te boek als ‘dé boezemvriend’ van de Goedheiligman.

Veneman ziet, net als voorgaande jaren, ook dit jaar weer enorm uit naar de komst van Sint naar Ommen op zaterdag 16 november. Rond 16.00 uur zal de Spaanse gast met meer dan twintig Zwarte Pieten in de stoomboot zijn opwachting maken bij de Vechtkade.

“Ik kan zaterdag helaas niet bij de Intocht zijn vanwege andere verplichtingen, maar ga mijn grote vriend zeker op een later moment ontmoeten”, lacht Veneman. De Ommenaar heeft inmiddels al flink wat droge worst en brokkelkaas ingeslagen om Sint mee te verrassen, want Veneman weet als geen ander dat de Goedheiligman daar heel veel van houdt.

Spelletjesmiddag
Veneman, die gedurende het hele jaar regelmatig telefonisch contact met Sinterklaas onderhoudt, weet dat ook de Spaanse Kindervriend enorm uitziet naar zijn komst naar Ommen. De Goedheiligman heeft mij laten weten zich vooral ook zeer te verheugen op de Spelletjesmiddag, waarmee zijn intocht in de stad wordt omlijst. Daarbij is Sinterklaas net als ik trouwens, een fervent muziekliefhebber en mede daarom heel erg verguld met de Dikdakkers, die zijn Intocht in Ommen muzikaal zullen opluisteren,’ weet Veneman, die Sint al van jongs af aan kent.

“Ik leerde Sinterklaas voor het eerst kennen op de basisschool in mijn geboorteplaats Beerzerveld. Een heel bijzonder moment”, lacht Veneman. De vriendschap tussenbeide kwam destijds tot een hoogtepunt toen Veneman op 11-jarige leeftijd verrast werd met een autoracebaan. “Dat was een knots van een cadeau. Ik heb de racebaan tot op de dag van vandaag bewaard. Ik ben er nog steeds dankbaar voor en mijn kleinkinderen (6) mogen er nu van genieten.”

Politiewerk
Na de basisschool verwaterde het contact tussen Veneman en Sinterklaas een tijdje doordat Veneman druk was met zijn werk voor de politie. Aanvankelijk in Hardinxveld-Giessendam en later in de regio IJsselland. Uiteindelijk bloeide de vriendschap weer op door een zus van Jan, die lerares is op een basisschool in Ommen. Zij zorgde ervoor dat Jan en Sint meer dan 25 jaar geleden weer met elkaar in contact kwamen. Sindsdien gaat er geen jaar voorbij zonder dat de twee elkaar in Ommen treffen.

“Sinterklaas is niet zomaar iemand”, meent Veneman. “Hij is zeer begaan met kinderen en in alle opzichten een ware Kindervriend. Sommige kinderen zijn een beetje bang voor hem, maar dat is nergens voor nodig. Hij houdt van alle kinderen en neemt voor iedereen lekkers of een cadeautje mee”, aldus Veneman. Hij weet dat Sinterklaas hoopt op een bijzondere intocht, dat velen meedoen aan de Spelletjesmiddag, van 15.00 – 17.00 uur op de Markt, het Kerkplein en aan de Varsenerpoort, en dat velen hem na de Intocht de hand komen drukken in het Sinterklaashuis achter de Hervormde Kerk.

Zoals gezegd kan Veneman er zaterdag jammer genoeg niet bij zijn, maar hij hoopt zijn goede vriend op een later moment te ontmoeten. “Mijn aanwezigheid doet aan de vriendschap met Sinterklaas niets af. Die is eeuwigdurend. Daar komt niets of niemand tussen.”

Foto: Sinterklaas wordt steeds moderner. Zodoende houdt Jan Veneman het hele jaar door regelmatig telefonisch contact met de Goedheiligman

Lees ook

Raadslid Olst-Wijhe verhuist naar Ommen en sluit zich aan bij de LPO

OMMEN – Ron de Wit, momenteel raadslid in de gemeente Olst-Wijhe, verhuist per 1 maart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.