Home / / Zorgen over drinkwaterkwaliteit als pilot met bloementeelt doorgaat

Zorgen over drinkwaterkwaliteit als pilot met bloementeelt doorgaat

OMMEN – Ommenaren vrezen dat de drinkwaterkwaliteit wordt aangetast als een experiment met bollenteelt in grondwaterbeschermingsgebieden in de gemeente Ommen doorgaat. De gemeente Ommen heeft nog niets over de mogelijke proef besloten, maar toch uitten enkele Ommenaren al hun zorgen tijdens de commissievergadering. “De kwaliteit van ons drinkwater is in gevaar en dat is zeer ernstig”, aldus de verontruste insprekers.

Het Ommer gemeentebestuur wil bollentelers bij wijze van pilot toestemming geven om in grondwaterbeschermingsgebieden sierteelt toe te staan. De pilot houdt in dat onder bepaalde afgesproken voorwaarden de bloembollenteelt in grondwaterbeschermingsgebieden wordt toegestaan. Gewasbeschermingsmiddelen die schadelijk voor het grondwater kunnen zijn, zijn dan niet toegestaan.

Volgens de vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek verdienen de drie zeer kwetsbare grondwaterbeschermings- en inzijggebieden in Ommen volledige bescherming en mogen geen onderzoeksproeftuin vormen voor een pilot bollenteelt met het daaraan gekoppelde gebruik van bestrijdingsmiddelen”, aldus een verontruste Hein Kuijper, voorzitter van de vereniging. “Waarom worden waterwingebieden er niet buiten gehouden?”

Volkspartij Ommen Vooruit-raadslid Gerrit de Jonge liet weten dat zijn partij pertinent tegen het experiment is. “Het college moet in actie komen omdat boeren in Duitsland mais verbouwen zodat ze in Ommen hun grond kunnen verhuren aan bollenkwekers vanwege het grote geld. De volksgezondheid is in gevaar. Waarom maakt het college het de bollenkwekers zo gemakkelijk?”, wilde De Jonge weten.

Genoeg controle

Volgens verantwoordelijk wethouder Bart Jaspers Faijer gaat het om een andere methode. Op de huidige teelt is geen controle mogelijk. Waterbedrijf Vitens is bovendien zelf met de pilot gekomen. Er zal bovendien genoeg controle zijn op de kwaliteit van het water, verzekert de wethouder. De commissie had grote moeite met het collegevoorstel, tot het totaal afschieten van het voorstel kwam het nog niet.

Foto: Pixabay
Tekst: Harry Woertink

Lees ook

Wethouder Ko Scheele leest voor bij de bieb

OMMEN – Van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari zijn de Nationale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.