Home / Nieuws / VIDEO: Grote natuurbrandoefening in Ommen

VIDEO: Grote natuurbrandoefening in Ommen

OMMEN / JUNNE – In buurtschap Junne bij Ommen heeft woensdagochtend een grote natuurbrand oefening plaatsgevonden.

Overijssel heeft een aantal grote natuurgebieden die tijdens aanhoudende droogte vatbaar zijn voor natuurbrand. De brandweer van de veiligheidsregio’s IJsselland en Twente werken nauw samen op dit terrein. Als een natuurbrand onbeheersbaar lijkt te worden, kan bijstand worden gevraagd van een landelijk specialistisch team van defensie en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland: Fire Bucket Operations (FBO).

Fire Bucket Operations
Fire Bucket Operations (FBO) is een specialistisch team van de Koninklijke Luchtmacht en Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). Het is een landelijk inzetbaar team en helpt in situaties waar de brandweer niet snel en effectief ka optreden. Het FBO-team zet militaire helikopters in om met waterzakken, ofwel fire buckets, de brand vanuit de lucht te bestrijden.

Blushelikopters
Het FBO-team oefent met twee militaire helikopters die vanuit de lucht water op het vuur storten. Dit is vooral effectief bij moeilijk begaanbare stukken natuurgebied waar de brandweer vanaf de grond niet of moeilijk bij kan komen.

Daarnaast heeft deze luchtsteun een enorme slagkracht doordat de fire buckets in één keer een grote hoeveelheid water op het vuur kunnen storten. Een Chinook kan een fire bucket met een inhoud van 9.840 liter water vervoeren. Een Cougar kan een fire bucket met een inhoud van 2.500 liter water vervoeren.

Samen oefenen
Gezamenlijke oefeningen van brandweer, FBO-team en operationeel leidinggevenden vinden één keer per jaar plaats, telkens op een andere locatie in Nederland. Doel is om te testen of de samenwerking, communicatie en coördinatie goed verloopt.

Lees ook

Vrijwilligers H. Hartkerk in Lemelerveld gehuldigd

LEMELERVELD – De locatieraad van de H. Hartkerk in Lemelerveld heeft op zaterdag 9 oktober …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.