Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen kijkt tevreden terug

DALFSEN – Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen (SPGD) bestaat deze week 25 jaar. “Dat willen we niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan”, zegt langstzittend lid Wilko Braam.

Braam werd geboren met een handicap (spina bifida) en hij is al vele jaren de mede aanjager. Dalfsen kende sinds 1991 al een zogenaamde BTB (bereikbaarheid, toegankelijkheid, bruikbaarheid) groep. De Stichting, een belangenorganisatie dat uit vele vrijwilligers bestaat, kwam daar in 1994 bij. “Het doel van onze stichting is om de belangen te behartigen van mensen met een (functie)beperking en chronisch zieken in de hele gemeente Dalfsen”, zegt Braam.

“Uitgangspunt daarbij is dat mensen met een functiebeperking of chronische ziekte, volwaardig kunnen deelnemen aan alle aspecten van het maatschappelijk leven. Het zelfstandig kunnen blijven functioneren is van grote waarde in onze participatiesamenleving. De SPGD spant zich onder andere in om aandacht te vragen voor aangepaste voorzieningen aan en in openbare gebouwen en wegen. Het SPGD informeert over nieuwe ontwikkelingen binnen de WMO en de zorg en blijft in gesprek met de gemeente waarbij de belangen voor onze achterban leidend zijn.”

BTB

Al sinds 1991 kent Dalfsen drie BTB werkgroepen. Deze werkgroepen zijn actief in de gehele gemeente Dalfsen. Zij hebben een signalerende functie ten aanzien van openbare ruimten en gebouwen. Denk aan stoepen die je niet op of af kunt. Signalen vanuit de BTB-groepen worden door het SPGD onder de aandacht van de gemeente, (sport) organisaties of bedrijven gebracht. Het platform kaartte al een aantal zaken met succes aan. Als voorbeeld werd genoemd: de hellingbaan bij het oude postkantoor en de Grote Kerk. Entrees van winkels werden verbreed en zo werden de overgangen bij Stuw Vilsteren en Vechterweerd rolstoeltoegankelijk gemaakt. Ook werden in het dorp op verschillende routes blindengeleidenbanen gerealiseerd. “Het was wel een lange weg maar gelukkig worden we ook steeds meer vroegtijdig bij bouwprojecten betrokken. Erg belangrijk want waarom zou je geld uitgeven om later aanpassingen te moeten doen. Wij hebben al wel veel bereikt, worden goed gehoord maar het kan nog altijd beter.” vervolgt Braam.

Voorlichting

SPGD vindt goede voorlichting belangrijk. “Om die reden geven we schoolvoorlichting in groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De les bestaat uit een inleiding met een film en een praktisch gedeelte met hindernisbanen voor rolstoelers en blinden, met als doel leerlingen zelf te laten ervaren hoe het is om een fysieke beperking te hebben. De voorlichting wordt verzorgd door vrijwilligers met een beperking. Wij hebben ook goede contacten met onder andere de middenstand en de horeca. Een tijdje geleden hebben we nog een rondgang gedaan en goede gesprekken gevoerd met de middenstand. Er is gelukkig altijd veel begrip. Wij kijken toch altijd net iets anders naar een bepaalde situatie. Zo ontdekten wij een vrij hoge drempel bij een nooduitgang en daar kom ik met mijn rolstoel echt niet snel overheen”, zegt Braam.

Uitreiking ‘Pluimen’

Het 25 jarig jubileum, een klein feestje, wordt donderdag 10 oktober bescheiden gevierd met de vrijwilligers in de Trefkoele+ in Dalfsen. “Dan nomineren wij ook ondernemers die goed met ons meedenken en de winkel die het best toegankelijk is. Dan reiken wij een aantal pluimen uit”, besluit Braam.

Tekst: Evert Jan Goos
Foto: Archief

In 2000 werd op verzoek van Platform Gehandicapten Dalfsen, de Stuw Vilsteren rolstoeltoegankelijk gemaakt. Wilko Braam verrichtte samen met burgemeester Kobes van de gemeente Ommen en loco burgemeester G. van Gijssel van de gemeente Dalfsen de officiële opening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.