Home / / Nieuw dialectwoordenboek in Nieuwleusen uitgereikt

Nieuw dialectwoordenboek in Nieuwleusen uitgereikt

NIEUWLEUSEN – De foyer zat vol, extra stoelen werden aangesleept, accordeonist Gerrit Boerkamp speelde mooie versies en de zanggroep ‘Ni’luus’ns Lieten’ bracht een aantal liedjes. Het was een gezellige boel afgelopen vrijdagmiddag in Kulturhus de Spil. Alles stond in het teken van het dialect.

Het is bekend dat import Nieuwleusenaar Aartje Schoemaker altijd een boekje bij zich heeft, waarin zij bijzondere woorden of gezegdes in het dialect schrijft. “Op een gegeven moment ontstond de gedachte om dit allemaal vast te leggen in boekvorm”, zegt zij. Wie met het idee kwam weet Aartje Schoemaker niet precies meer. Zij was altijd al geboeid door letters en taal. In 2006 bracht zij ook al een bundel uit met de titel: ‘Zo zegge wi’j det’, met zegswijzen en lokale gezegdes. Soms werd de vraag gesteld: “Moet dit nog wel, een boek met oude woorden en gezegdes?” “Ja”, is ook het antwoord van Gees Bartels, voorzitter Historische Kring Ni’jluusn.

“Vele woorden en gezegdes gingen vroeger over van vader op zoon, maar Nieuwleusen kent ook veel import. Het is belangrijk dat het ‘eigene’ niet wordt verleerd. Er zijn vele pareltjes die we hebben vastgelegd. Het is geen gewoon woordenboek maar een boek met een verhaal en veel illustraties.” Het eerste exemplaar werd door fietser Arie Kragt binnengebracht terwijl de zanggroep, hoe toepasselijk het lied; ‘Óp de fietse’ ten gehore bracht. Burgemeester Erica van Lente was naar Nieuwleusen gekomen om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Zij prees het initiatief voor het boek ‘Mooi Plat’. “Ik heb ook wel iets met taal. Heb een aantal talen gestudeerd”, maar zij erkende: “Ik versta dialect wel, maar spreken gaat iets moeilijker. Naast een ander boek, het Molenboek uit Nieuwleusen dat ik nog moet lezen, ga ik ook dit boek goed in mij opnemen.” Vervolgens werd door burgemeester van Lente een aantal boeken uitgereikt aan vertegenwoordigers van diverse scholen. Het boek ‘Mooi Plat’ is te koop bij Historische Kring Nieuwleusen, museum Palthehof in Nieuwleusen.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Burgemeester Erica van Lente nam het eerste exemplaar in ontvangst van het dialectboek ‘Mooi Plat’ samengesteld door Aartje Schoemaker

Lees ook

Inloopuurtje LPO in Beerzerveld

BEERZERVELD – De fractie van de Lokale Partij Ommen vergadert op maandag 25 oktober bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.