Home / / Mooie donatie voor Ommer Vechtzomp

Mooie donatie voor Ommer Vechtzomp

“Het is een uitdaging om de financiering rond te krijgen, maar we gaan ervoor!”

OMMEN – “Een geweldige opsteker, die we goed kunnen gebruiken.” Met die woorden reageert Hans Bottema van de Stichting Vechtzomp op een donatie van 9.500 euro vanuit het Dr. C.J. Vaillant Fonds via de Landelijke Vereniging Crematoria.

De bijdrage uit het Vaillant Fonds is met name bedoeld voor de bouw van een aanlegsteiger, die de beoogde Vechtzomp toegankelijk maakt voor mensen met een beperking. De donatie is één van de eerste grotere financiële bijdragen, die de Stichting heeft weten binnen te halen voor het project Ommer Vechtzomp. Een project waar met groot enthousiasme aan gewerkt wordt, ondanks dat het nog niet helemaal gladjes verloopt.

Startproblemen
Na tegenslag bij de start van het project in augustus als gevolg van te weinig geschikte bomen om mooie planken van te zagen, wordt de organisatie ook geconfronteerd met moeizame processen om de financiering van het project rond te krijgen. Zo heeft bijvoorbeeld het Waterschap Vechtstromen laten weten de Ommer Vechtzomp niet financieel te willen ondersteunen.

“Het Waterschap ziet een donatie als sponsoring. En omdat Vechtstromen afhaakt, wil ook het Waterschap Drents Overijsselse Delta niet meedoen. Het is wrang te moeten constateren dat publieke gelden voor ons project zeer beperkt beschikbaar komen. Temeer omdat soortgelijke projecten elders in de regio, wel aanzienlijk financieel ondersteund zijn,” aldus projectleider Bottema. Hij houdt er desalniettemin de spirit in en blijft met zijn mede-bestuursleden enthousiast werken aan het realiseren van de Ommer Vechtzomp.

Meer bomen nodig
Naast de nodige financiële middelen zijn er ook nog minimaal vier grote bomen met een lengte van minstens dertien meter nodig om met het project door te kunnen gaan.

“Die bomen zijn er wel binnen de gemeente Ommen, maar wij hebben nog geen fiat van de gemeente gekregen om ze te mogen kappen. Als daar groen licht voor gegeven wordt, zal er sowieso gewacht moeten worden tot het loof over een paar maanden uit de bomen is. Vervolgens zullen de bomen dan naar een houtzagerij gebracht moeten worden omdat de mobiele zaag, die wij in augustus konden gebruiken inmiddels niet meer in bedrijf is”, licht Bottema de huidige stand van zaken rondom het Vechtzompproject toe.

Mooie uitdaging
“Mochten we onverhoopt geen hout uit het Vechtdal kunnen krijgen, dan moet het van elders gehaald worden en dat brengt natuurlijk weer extra kosten met zich mee. Wij blijven hopen het houtprobleem lokaal te kunnen oplossen. Daarnaast blijven wij als bestuur ondertussen druk bezig met het aanschrijven van fondsen voor de nodige financiële middelen en het werven van vrijwilligers voor de bouw van de Vechtzomp Ommen, want daar blijven wij hoe dan ook voor gaan. Het project kost weliswaar iets meer doorzettingsvermogen en tijd dan verwacht, maar dat maakt het alleen maar uitdagender om er uiteindelijk een succes van te maken.’

Niet alle bomen bleken bij de start geschikt te zijn om planken van te zagen. Tekst/Foto: Geke Lensen

Lees ook

‘Lenteblommen’ toont aan dat lente niet alleen bij de jeugd hoort

OMMEN – Sinds afgelopen donderdag hangt er een bijzonder schilderij, genaamd ‘De Lenteblommen’ bij Brasserie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.