Home / / Molenaar Wolters met Ommer streekproducten van waarde

Molenaar Wolters met Ommer streekproducten van waarde

OMMEN – Raadslid Marleen Hemstede overhandigde namens de ChristenUnie Ommen een feestelijke taart aan molenaar Anton Wolters van de molen De Lelie in Ommen. Zijn meelproducten werden op de Uitgaansmarkt het vaakst genoemd als mooiste streekproduct. Het meel van de molen wordt alom gevraagd en geprezen.

De raadsfractie van de ChristenUnie bracht de taart en kwam bij deze molenaar met een gouden hart op werkbezoek. In het gesprek over zijn producten werd wel duidelijk dat het hart van de molenaar in zijn producten zit. Het meel gaat overal naar toe. Toprestaurants als Librije en De Groene Lantaarn maken er gebruik van, maar ook veel Ommenaren bakken pannenkoeken en brood van het meel. Duitse bezoekers blijken eveneens graag geziene gasten bij de molenaar. Naast meel heeft Wolters ook zijn eigen lokaal speltbier onder de welluidende naam ‘Mafkees’. Zijn nieuwe bockbiertje is in aantocht. De keuze voor de producten van molen ‘De Lelie’ kwam tot stand op basis van een enquête door de ChristenUnie tijdens de uitgaansmarkt. Als tweede product van Ommen kwamen de ‘Zuute plassies’ boven drijven.

De fractie van de ChristenUnie sprak met molenaar Wolters over zijn visie op ondernemerschap en streekproducten en over zijn brede belangstelling voor de waarde van Ommen. Wolters: “Wat mij aanspreekt is de kleinschaligheid van de streekproducten. De ambachtelijke molen hoort daarbij. Maar daar is veel vakmanschap bij nodig.” Aan het streekproduct moet je geen concessies doen door het minder lokaal te maken. Hij zou graag zien dat ondernemers in streekproducten elkaar zouden aanvullen. “Van coöperatieve samenwerking word je sterker”, gaf hij de raadsleden mee. Boodschappen voor de gemeente heeft de molenaar ook. “Breng veel meer eigenheid in het Ommer centrum”, zo is zijn opvatting. Het fietsmuseum in de winkelstraat krijgt veel waardering. Samen met anderen stimuleert Wolters de komst van de Ommer Vechtzomp. In zijn ogen moet dat een authentieke Ommer zomp worden met eikenhout van eigen bodem. En als het gaat om toerisme: Er is nu een stadswandeling door Ommen, maar daar zijn veel meer verhalen aan te koppelen.

Wolters wil graag sociaal ondernemerschap stimuleren. Hij stimuleert graag nieuwe initiatieven om jonge molenaars te helpen, zoals nu in Staphorst. Hij werkt graag met jongeren, die een zetje extra nodig hebben. “De jongens van De Maat als stagiair. Het zijn bloempjes, al moet je ze soms even bij de oren pakken.” De raadsleden van de Christenunie vonden het werkbezoek waardevol. De passie spatte van het verhaal van de molenaar af. Bovendien is het een goed beeld van de kracht van eigen initiatief in de Ommer samenleving.

Lees ook

Gratis cursus ‘Kennismaken met Mindfulness’

DALFSEN – Op donderdag 28 oktober start Impluz met de populaire cursus ‘kennismaken met Mindfulness’ …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.