Home / / Gebakjesdag smaakt naar meer

Gebakjesdag smaakt naar meer

Burgemeester Hans Vroomen: “Het is belangrijk dat mensen elkaar weten te vinden”

OMMEN – “Goedemorgen Henry, goedemorgen Hallink.” Met die woorden treedt Henry Hallink naar eigen zeggen elke nieuwe dag tegemoet. Hij praat tegen zichzelf omdat er dagen voorbijgaan dat hij niemand ziet. Op 29 december hoopt hij 76 jaar te worden. Zijn eerste verjaardag als weduwnaar.

In augustus van dit jaar kwam zijn vrouw, na meer dan 50 jaar huwelijk te overlijden. “Moeilijk, maar minder moeilijk dan vijf jaar geleden toen ze vanwege dementie opgenomen moest worden in De Hoekstee”, meent Henry, vader van twee dochters en opa van twee kleinzoons.

Slechtziend

“Het is ongelooflijk moeilijk als je je vrouw achter gesloten deuren achter moet laten”, kijkt de Ommenaar terug, die na een druk leven als touringcar-chauffeur inmiddels een teruggetrokken leven leidt. Hij wordt gehinderd door een oogziekte, waardoor zijn gezichtsvermogen nog slechts 10% is. Autorijden is er niet meer bij, fietsen mag ook niet meer. De man die jarenlang omringd werd door vrolijke vakantiegangers, waarmee hij heel Europa doorkruiste, krijgt vandaag de dag, buiten zijn dochters, die in respectievelijk Lemele en Oostenrijk wonen, nog sporadisch bezoek. “Je zou denken dat kennissen vaker op bezoek komen wanneer er sprake is van ziekte, maar ik heb ervaren dat men dan juist afhaakt en wegblijft.”

Gebakjesdag

Omdat hij het in het algemeen belangrijk vindt om met mensen in gesprek te zijn, te bevorderen dat mensen elkaar weten te vinden en te zorgen dat iemand niet alleen is, ging burgemeester Hans Vroomen afgelopen week op bezoek bij Henry Hallink. De burgemeester was één van de ruim tweehonderd mensen, die meededen aan gebakjesdag in het kader van de Week van de Ontmoeting. Een actie van de stichting Evenmens Ommen en WijZ om aandacht te vragen voor het groeiende probleem van eenzaamheid. Henry Hallink is er een voorbeeld van. “Ik ben wel eenzaam, maar voel me niet eenzaam”, laat hij de burgemeester weten, die samen met Mantelzorgconsulent en zorgcoördinator Jeannette Donken een gebakje ging eten bij de Ommenaar. Als volleerd gastheer zorgde Hallink voor koffie en thee. Hij, maar ook zijn gasten, genoten zichtbaar van het bezoek.

Onder de loep

Een bezoek met een traan, maar ook met een lach toen de gastheer onder andere vertelde over zijn bezoek aan een supermarkt, waarbij hij de producten met een loep bekeek vanwege zijn gezichtsbeperking. “Ik werd op een gegeven moment op de schouder getikt met de vraag of ik aan het spioneren was,” lacht Hallink. Hij begrijpt dat het een raar gezicht is wanneer iemand boodschappen doet met een loep, maar hij is er wel afhankelijk van om nog enigszins in de samenleving te kunnen functioneren. Ook de krant leest hij dagelijks met behulp van een loep. Op die manier probeert hij ‘bij’ te blijven en wat van het leven te maken, dat hij ondanks tegenslagen toch nog volop de moeite waard vindt. “Het was een heel fijn en hartverwarmend gesprek,” stellen de burgemeester en Jeannette Donken na afloop.

Vrijwilligers

De zorgcoördinator toont zich onder de indruk en benadrukt dat de stichting Evenmens niet alleen tijdens de Week van de Ontmoeting, maar altijd vrijwilligers inzet bij mensen, die het zonder hulp niet redden. “Je kunt dan denken aan een bezoekje tegen eenzaamheid, maar ook gewoon als gezelschap, om een boodschapje te doen of te zorgen voor vervoer. “Het betreft altijd kleine dingen en een vrijwilliger hoeft ook niet elke week in actie te komen”, aldus Donken. Mensen die mee willen doen als vrijwilliger of een vrijblijvend informatief gesprek daarover willen, kunnen zich wenden tot Jeannette Donken: 06-23776428.

Tekst/Foto: Geke Lensen

Lees ook

‘Lenteblommen’ toont aan dat lente niet alleen bij de jeugd hoort

OMMEN – Sinds afgelopen donderdag hangt er een bijzonder schilderij, genaamd ‘De Lenteblommen’ bij Brasserie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.