Home / / Fijnbrein in actie

Fijnbrein in actie

Carolien Boerman heeft een eigen praktijk opgericht: ‘Fijnbrein in actie’. Hiermee leert ze kinderen, pubers en volwassenen hoe hun brein werkt en hoe ze deze zo goed mogelijk kunnen inzetten.

“We zijn als baby allemaal als beelddenker geboren en in de loop van de jaren zijn we ook talig gaan denken. Door de druk om snel te leren lezen en goed te presteren zijn kinderen soms radend gaan lezen of hebben ze faalangst gekregen wanneer het niet direct lukt. Maar ook door onze veranderende maatschappij: Kinderen krijgen als ze heel jong zijn al een tablet of smartphone in handen, waarop allerlei filmpjes worden bekeken. Door deze oorzaken wordt de huidige generatie steeds minder talig en blijft het steeds meer hangen in het beelddenken. Het is zaak om de talige kant meer te ontwikkelen”, aldus Carolien.

Al ruim twintig jaar geeft zij les op het voortgezet onderwijs, voornamelijk in het vak wiskunde. Door de jaren heen heeft ze onder andere ook bedrijfsrekenen, handel en administratie, rekenen en economie erbij gegeven. Daarnaast was ze altijd actief in het begeleiden van leerlingen door haar taak als mentor, (examen)faalangsttrainer, sova(sociale vaardigheden)-trainer en LGF(Leerling Gebonden Financiering)-begeleider.
Bij haar praktijk ‘Fijnbrein in actie’ kan men terecht voor een IOOB (Individueel Onderwijskundig Onderzoek Beelddenken). Dit geeft een breed zicht op leer- en gedragsproblemen, waarbij non-verbaal inzicht wordt verkregen in de mate van visueel en/of talig denken van een leerling, door middel van het Wereldspel. Dit onderzoek is af te nemen bij jeugd van 5 tot 15 jaar. Een ‘IOOB kleuter’ komt sporadisch voor. Toch kan dit ook zinvol zijn als school en/of ouders dit wenselijk achten in verband met een stagnatie in de leervoorwaarden en/of bij eerdere ervaring bij oudere broers en zussen van de leerling. Verder geeft zij trainingen aan leerlingen van de basisschool of voortgezet onderwijs om te leren hoe je moet leren en hoe je hierbij optimaal gebruik maakt van beide hersenhelften. Daarnaast is er aandacht voor zelfvertrouwen, gevoelens verwoorden en omgaan met fouten maken.

Voor volwassenen is er de training basis denksystemen. In de meeste organisaties werken mensen samen in groepen of teams. Samenwerken kan best wel eens lastig zijn. Zeker wanneer je met iemand werkt die een heel ander denksysteem heeft dan jij. In deze training leer je beide denksystemen herkennen, je leert je eigen denksysteem en hoe je hier met je collega’s het beste mee kunt communiceren.

www.fijnbreininactie.nl

Lees ook

Oud papier Ommen

OMMEN – De leden van de Ommer muziekverenigingen De Bazuin, Soli Deo Gloria en Crescendo …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.