Home / / Houtsnijclub in Ommen: “We leren van elkaar”

Houtsnijclub in Ommen: “We leren van elkaar”

OMMEN – Wel eens initialen, of een hartje, in de stam van een boom gekerfd? Of met een zakmes een punt aan een stok gesneden? De mensen van de Houtsnijclub in Ommen zijn niet op dit niveau blijven steken. Op de tafel liggen fantastische staaltjes van houtbewerking.

Chiel Schoenmaker’s buurman maakte hem attent op deze activiteit van WijZ Welzijn. Zijn eerste reactie was: “Maar dat kan ik helemaal niet.” Nieuwsgierig geworden ging hij toch een keer kijken en dat is al weer 18 jaar geleden. “Deze hobby geeft zoveel voldoening. Je leert van elkaar, lost samen probleempjes op. Het is een gezellige club en het is tevens goed voor de sociale contacten.”

Herman Wissink is vanaf 2000 lid en had al ervaring met metaal. Hij maakte bijvoorbeeld een asbak en een brievenstandaard. Metaal en hout is wel verschillend: “Het verschil zit in de bewerking. Het luistert zo nauw als je in hout een oog of een oortje vorm moet geven. De fijne motoriek is belangrijk. En geduld,” benadrukt Herman.

Verschillende diepten
“Als je weinig geduld of tijd hebt moet je kleinere, niet ingewikkelde voorstellingen maken“, aldus Johannes Rolleman. Hij werkt het hele jaar door aan de tafel of in de schuur aan zijn objecten: “Maar nu is het weer tijd voor de tuin en dat is ook een machtig mooie hobby. Maar ik zal zeker tussendoor blijven snijden.” Hij wijst op een beeld van een hand die een klein kind omvat. “Het gutsen van verschillende diepten maakt het zo mooi.”

Johan Haarhuis werkt naar en vanuit de natuur. Voor hem staat een deel van een stam waarlangs ranken klimop hun weg vinden. “Ik werk ook in de vakanties, dan heb ik altijd hout en materiaal bij me.” Voor alle kinderen maakte hij een (bewerkte) wandelstok. Een daarvan, met een handvat dat op een geitenkop met een sik leek, heeft hij lang weggestopt. “De kleintjes waren bang van die booskijkende geit.” Ik kan zowel rechts- als linkshandig werken”, vertelt hij.

De cursus houtsnijden wordt gegeven van oktober (start op 7 oktober) tot en met april op maandagmorgen om de 14 dagen in de Carrousel in Ommen. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met: Henk Runherd: 0572 – 33 13 08 of met Roel Prins: 0523 – 27 15 90. Meerijden is mogelijk. Opgeven kan ook bij WijZ Welzijn: 0529 – 71 25 00, Email: ommen@wijz.nu

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

ASC’62 begint te slap aan eerste helft ASC’62 speelde thuis tegen ZAC en verloor met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.