Dalfsen wil ‘niet vooraan staan’ met opgraving Duits vliegtuigwrak

 .

DALFSEN – Het vliegtuig dat op 30 januari 1944 neerstortte in buurtschap Millingen wordt naar verwachting pas eind 2020 opgegraven. Landelijk worden de komende jaren tussen de 30 en 50 oorlogsvliegtuigen geborgen, maar Dalfsen wil hierbij niet vooraan staan.

“Dat heeft er mee te maken dat het om een Duits vliegtuig gaat”, laat wethouder Ruud van Leeuwen weten. “Komend jaar vieren we bovendien 75 jaar bevrijding. Laat er eerst maar eens een paar Engelse vliegtuigen geborgen worden.”

De gemeente Dalfsen is dit voorjaar door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) benaderd om mee te werken aan de berging van het wrak. De gemeenteraad stemde vervolgens in met het plan.

Luchtgevechten
In januari 1944 vonden boven Overijssel gevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse jachtvliegtuigen en stortte een Duitse jager met één persoon aan boord neer. Dit gebeurde iets ten westen van het buurtschap Millingen.

Er is geen parachute waargenomen en er werd vervolgens ook geen bergingspoging ondernomen. Daardoor kan het lichaam van de vlieger nog in het wrak liggen. In de jaren negentig zijn door particulieren en later door de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht peilingen verricht die er op wijzen dat grote delen van het wrak zich nog ter plaatse bevinden.

Het programma van het ministerie richt zich op de berging van vliegtuigwrakken en mogelijk de stoffelijke resten van vermiste bemanningsleden. De berging kost 400.000 euro, maar de gemeente Dalfsen krijgt dit bedrag volledig terug van het ministerie.

Foto’s: OudDalfsen

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.