Home / tweetpost / Concept-plan voor nieuwbouw aan De Spinde in Hardenberg

Concept-plan voor nieuwbouw aan De Spinde in Hardenberg

HARDENBERG – Er is een concept-plan gereed voor nieuwbouw van appartementen en commerciële ruimte aan De Spinde in Hardenberg. De nieuwbouw is voorzien op de plek van het voormalige Rabobankgebouw en de winkelpanden aan De Spinde 2 tot en met 6. Ook de openbare ruimte wordt aangepakt. Op maandag 28 oktober wordt het concept-plan getoond tijdens een inloopbijeenkomst.

De gemeente Hardenberg werkt samen met ondernemers en vastgoedeigenaren aan het compacter maken van het centrum van Hardenberg. Gebieden rond het kernwinkelgebied worden omgevormd tot aantrekkelijke locaties voor wonen, werken of voorzieningen. Eén van die gebieden is De Spinde. De gemeente werkt samen met de Herstructurerings Maatschappij Overijssel (HMO) aan een plan voor De Spinde.

Nieuwbouw aan De Spinde
Het concept-plan voor De Spinde is klaar en richt zich op het gebied van het voormalige Rabobankgebouw, het plein voor het gemeentehuis en vijf winkelpanden aan De Spinde 2 tot en met 6. Het Rabobankgebouw is eigendom van de gemeente Hardenberg. De HMO heeft vier winkelpanden aangekocht. Voor 1 pand zijn goede afspraken met de eigenaar gemaakt.

Het concept-plan gaat uit van sloop van deze panden. In plaats daarvan komen er drie nieuwe gebouwen met meerdere bouwlagen: een appartementengebouw aan de zijde van het gemeentehuis en twee gebouwen met een meer stedelijk karakter aan de zijde van het centrum.

De nieuwe gebouwen bieden plek aan circa 35 appartementen en 23 zorgappartementen. Op de begane grond komt circa 700 vierkante meter maatschappelijke of commerciële ruimte. Hier is plek voor verschillende functies of voorzieningen. Voor detailhandel of horeca is in principe geen plek meer in het gebied, tenzij dit wenselijk is voor de kwaliteit en levendigheid in het gebied. Dit wordt in een bestemmingsplan geregeld.

Ook een nieuwe inrichting van de openbare ruimte is onderdeel van het plan. Daarbij is meer ruimte voor groen, biodiversiteit en waterberging. Verder is de ambitie dat een extra in-/uitgang van de parkeergarage wordt gerealiseerd die uitkomt op De Spinde.

“Belangrijke stap richting een compacter en sterker centrum”
Wethouder Martijn Breukelman is enthousiast over het concept-plan: “Ons mooie centrum is nog lang niet af. Daarom blijven we investeren en verbeteren. Ook dit is een belangrijke stap in de richting van een compacter en sterker centrum. Bovendien zorgen we met dit plan voor een verfraaiing van de route vanuit de parkeergarage Centrum/Gemeentehuis richting het kernwinkelgebied. Uiteraard zorgen we ervoor dat het gebied ook goed toegankelijk blijft voor minder-validen.”

Inloopbijeenkomst
Het concept-plan wordt gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst op maandag 28 oktober tussen 18.30 en 20.00 uur in het gemeentehuis. Om 18.30 en 19.00 uur vindt een centrale presentatie plaats van het concept-plan. Tussendoor is er gelegenheid om tekeningen en schetsen te bekijken, vragen te stellen en een reactie te geven. De reacties worden meegenomen bij het verder uitwerken van het plan.

“Enthousiast”
Volgens Martijn Breukelman nemen de gemeente en de HMO de reacties mee bij de verdere uitwerking van het plan. “We hebben het plan besproken met direct omwonenden, ondernemers en onze partners in het gebied. Die zijn enthousiast. Dat geeft ons vertrouwen om het plan verder uit te werken. Maar voordat we dat doen, zijn we eerst benieuwd naar de reacties van bewoners en bezoekers van het centrum. Pas als we ook die reacties gehoord hebben, zetten we samen met de HMO een volgende stap.”

Lees ook

Leren breien en haken

NIEUWLEUSEN – Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen is het weer mogelijk om te (leren) …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.