Home / / Lampie: Kibbeling

Lampie: Kibbeling

Ik werd flauw op de maag, maar het avondeten liet nog een tijdje op zich wachten. Teunis Baarssen verkoopt overheerlijke kibbeling, maar wat als je op locatie bent en Teunis is niet in de buurt?

Het gebeurde onlangs in Steenwijk. Na een bezoekje aan mijn moeder. Samen met dochter en kleinzoon. “Zullen we ergens kibbeling scoren”, opperde ik. Het ventje reageerde enthousiast, “jááá opa, goed idee!” Tot mijn grote verrassing trok mijn kleine meid een vies gezicht, “nee, geen zin.” Om te vervolgen met, “kunnen we niet naar McDonald’s, ik heb zin in een Big Mac.” “Je was altijd zo gek op kibbeling”, reageerde ik met opgetrokken wenkbrauwen van verbazing. Als klein meisje al. Tonnen aan kibbeling hebben we door de jaren heen weg geschrokt. Als uitgehongerde aalscholvers. En nu…, McDonald’s.

Zwangere vrouwen, geen peil op te trekken. En zo zaten we een half uurtje later de kaken op te rekken, want wie een Big Mac fatsoenlijk wil weg happen heeft een mond nodig ter grootte van een uitgehongerde nijlpaard. Of moet ik zeggen muil? Een hele hap, maar best lekker als je trek hebt. Alleen de ambiance. Een tent vol volk dat vreugdeloos bergen friet en megahamburgers zit weg te schrokken. Er was een kinderfeestje aan de gang. Zo te zien vielen de cadeaus tegen. De jarige Job keek niet echt vrolijk, maar goed zijn enthousiasme werd niet bepaald aangewakkerd. Pa en ma hadden het veel te druk met de iPhone en plaatjes schieten. Het deprimerende weer zorgde voor een grafstemming. Je zou bijna een willekeurige klant aanklampen met de vraag, “heeft u de overledene goed gekend?”

Het viel me al op tijdens het bestellen. Een joch, kletsnat van de regen, mompelde zijn bestelling vanonder zijn pet en dook gelijk weer in zijn smartphone. Waarom, vroeg ik me af. Een na ijlende digitale instructie van het thuisfront? ‘Herstel, geen ketchup, maar mayonaise.’ “Goeie band hè”, probeerde mijn dochter, doelend op zijn T-shirt met het opschrift ‘Metallica’. “O…, geen idee, vond het een mooi shirt”, reageerde de opgeschoten puber. Droefheid druipt als bedorven pindasaus van zijn gezicht als hij zwijgend afrekent, zonder ook maar een keer op te kijken van zijn beeldscherm. Slaaf van zijn eigen bereikbaarheid.

Hij is niet de enige. We hebben een rustig hoekje gevonden en slurpen aan een mierzoete milkshake. In het bankje naast ons zit een knaap. Om zijn pols bungelen vriendschapsbandjes. Maar hij is alleen. Misschien heeft ie wel 600 kameraden via facebook. Voortkabbelvriendschappen. In verregaande staat van ontbinding. Op deze regenachtige namiddag in McDonald’s is hij moederziel alleen. Hij kijkt even op van zijn Iphone en tuurt naar buiten. Zijn blik nog triester dan het naargeestige weer. Dan stuitert een drinkebroer binnen en bestelt luidkeels een ontbijt. Het meisje achter de counter zegt dat het daar te laat voor is. De onnozele hals heeft dieper in het glaasje gekeken dan op zijn horloge. Tijd om op te stappen. Volgende keer kibbeling van Teunis, hier word je niet vrolijk van…

Lees ook

Vrijwilligers H. Hartkerk in Lemelerveld gehuldigd

LEMELERVELD – De locatieraad van de H. Hartkerk in Lemelerveld heeft op zaterdag 9 oktober …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.