Home / / Boek van de Week: Weekendmiljonair

Boek van de Week: Weekendmiljonair

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is Weekendmiljonair van Abdelkader Benali.

Osama is elf jaar en woont met zijn vader en moeder in Rotterdam. Het is begin jaren tachtig, het huis dat ze bewonen is schimmelig en heeft talrijke mankementen. Toch zijn ze erg blij als ze er intrekken, de vorige huisvesting was nog erbarmelijker.

Al snel maken ze kennis met buurvrouw Loes. Een ras Rotterdamse met het hart op de tong. Loes heeft haar huis wel op orde, Osama is dikwijls jaloers op haar onderkomen. Loes dendert hun familieleven binnen, aanvankelijk wordt ze door Osama’s ouders wantrouwend bejegend. Als Loes echter een oude Singer naaimachine brengt is het ijs tussen haar en Osama’s moeder gebroken.

Habbekrats
Osama lijdt aan een fysieke ontwikkelingsstoornis, hij groeit veel te hard voor zijn leeftijd, heeft eeuwig honger en groeit elke drie maanden uit zijn kleren. Zijn ouders hopen op een behandeling in Zwitserland, daar moet veel geld voor op tafel komen. Osama’s vader begint daarom een handeltje in oude meubels, voor een habbekrats afgedankte spullen ophalen en voor een leuk bedrag verkopen.

In een rode Ford Transit, herkomst onbekend, doorkruist hij Rotterdam terwijl Osama op de bijrijdersstoel de stratenatlas beheert. Hij dirigeert zijn vader langs de adressen en helpt mee sjouwen. Onderweg vertelt zijn vader over zijn jeugd in het Atlasgebergte, filosofeert over alle facetten van het leven en houdt Osama voor hoe hij moet leven.

Pienter
Osama is echter een pientere jongen met een eigen mening. Hij bekijkt zijn vader met frisse ogen en heeft zo zijn eigen ambities. Osama wil in Rotterdam blijven. Hij wil het liefst een normaal leven, voetballen en niet meer torenhoog, hij is bijna twee meter en heeft schoenmaat 45, boven zijn leeftijdgenoten uitsteken. Niet elke drie maand naar het ziekenhuis, niet bij elk klein beetje koorts opgenomen worden. Loes helpt hem net iets luchtiger naar zijn leven te kijken en coach Anna, ja hij heeft een privécoach vanwege zijn ziekte, blijft in hem geloven. Samen met zijn moeder zijn het deze twee vrouwen die een belangrijke rol spelen in zijn ontwikkeling.

Levenswijsheid
‘De weekendmiljonair’ zit vol met levenswijsheden, vaders levenswijsheden, Osama denkt er het zijne van. “Voor ons op het dashboard ontvouwde zich zijn ( vaders) wereld, met alle strijd die hij gevoerd had…” Benali vertelt dit alles op meesterlijke wijze, beeldend en meeslepend.

Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl.

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar boekvandeweek.blogspot.nl of de Facebookpagina.

Lees ook

Oud papier Ommen

OMMEN – De leden van de Ommer muziekverenigingen De Bazuin, Soli Deo Gloria en Crescendo …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.