Home / / Lampie: LHBT

Lampie: LHBT

Wie niet op de hoogte is van de materie kan beter zijn mondje dicht houden. Toch? Waait wel over. Wakker worden, dit gaat niet overwaaien. Wel van kwaad tot erger! Oeps, foute opmerking. Het betreft geen kwaad.

Vergeef deze onnozele hals. Het is niet mijn bedoeling om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Knuppel…? Hoenderhok…? Excuus, alweer finaal de mist in. Hoogst ongelukkige uitdrukking. Het is ook zo verwarrend. O ja, vergeten. De LHBT toestand heb ik het over. Of toestand…, openbaring. LHBT, heb ik opgezocht, staat voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Die laten zich de laatste tijd behoorlijk gelden in de zoektocht naar erkenning, acceptatie en gelijke rechten.

Klinkt logisch. Maar wat als je man op zekere dag op pumps de trap afstiefelt in een avondjurk, op de sofa ploft en zegt dat ie voortaan geen Willem, maar Wilma genoemd wil worden. Plus opbiecht, dat ie als kind een cowboyhoed op zijn raap, en een proppenschieter in handen gedrukt kreeg? Een deceptie, want zo bekent hij tegen zijn vrouw, liever had ie een Barbie en een prinsessenjurk. Ja…, nee…, dat gaat nooit van de ene op de andere dag, daar gaat een voorgeschiedenis van toneelspel en ontkenning aan vooraf. Kan me wel voorstellen dat vervreemding en echtscheiding het gevolg zijn. Wanhopig probeer ik de wereld te begrijpen. Niet eenvoudig voor een man met 61 streepjes op de teller.

De eenvoud uit mijn jeugd is verdwenen, hoewel het hedendaagse beslist voordelen kent. Een halve eeuw terug kon je bij de bakker kiezen tussen bruin en wit. Nu kun je bij Sis & Bro speltbrood, volkorenbrood, maïsbrood, ciabatta, croissantjes en mueslibollen kopen. Wat een diversiteit! Zie ik een kloek wijf, vergeef de lompe uitdrukking, te wijten mijn povere woordenschat, het haar aan een kant weggeschoren, de armen bedekt met tekst en beeltenis, neus en oorlellen doorboord met metaal en lompe Dr. Martens aan de voeten, zelf weten.

De term ‘mens’ in plaats van vrouw of man, ach, vooruit. Een gaybrapad…, hmmm, de eerste twijfel. Een genderneutrale wc? Hóóó, tot hier en niet verder. Ik verdom het om zittend te plassen. Kom op nou. Kan goed mikken. Heb geen sproeikop.

Ouderwets? Dan is dat maar zo. Een onzijdige plee. Doe niet zo gek! Laat die pisbakken maar mooi hangen. De laatste mannelijk pleisterplaats. Niks afbreken! Meiden horen niet in die omgeving. Het schiet niet op met dat vrouwvolk. Na het aftappen uitgebreid de lippen stiften bij de wastafel. Nou ja, de meeste kerels wassen de handen toch niet na het afwateren.

Muurvast in het geijkte rolpatroon? Ik!? Dat is dat maar zo. Ik berust. Met mijn kleinzoon bij rijwielhandel Brunink op zoek naar tweewieler, dan toch wel een stoere mountainbike en geen meidenfiets met een bloemenslinger aan het mandje. Primitief? Boers? Macho? Cru? Ach, noem me om mijn part een vegetarische homo, mij best, de enige homo die op vrouwen valt en vlees eet. Sorry hoor, maar die verbeten jacht op begrip en erkenning, om doodmoe van te worden…

Lees ook

Oud papier Ommen

OMMEN – De leden van de Ommer muziekverenigingen De Bazuin, Soli Deo Gloria en Crescendo …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.