Werk van Kim Habers te bewonderen in Lisser Art Museum

OMMEN – Kunstenares Kim Habers is de oudste dochter van voormalig brandweercommandant Willem Habers. Wereldberoemd in de Vechtstad. Een man van blussen, klussen en aanpakken. Zo voetbalde hij ook. Mouwen opstropen. Vrouwen en kinderen eerst! Maar Habers en kunst? Dat heeft net zo veel met elkaar te maken als een koe met warm eten toch? Kim is de uitzondering die de regel bevestigt.

Voor haar geen loopbaan bij het spoor, de post of de Pacton, zoals in de familie te doen gebruikelijk. Kim ging naar de kunstacademie. Eerst in Zwolle, daarna Amsterdam. Een kunstenaarsbestaan is sappelen. Onzeker. De vooroordelen zijn bekend, ‘die leven van subsidie, te lui om te werken’. Dat is ten dele waar, maar wie voor een toelage in aanmerking wil komen moet bewijzen van vaardigheid tonen. Je moet hebben geëxposeerd. Werken hebben verkocht en motiveren waarom je denkt in aanmerking te komen voor een toelage. De regels zijn streng. Het is niet zo dat wie zich aanmeldt als kunstenaar automatisch een bak met geld op zijn rekening gestort krijgt. Kim beaamt het. “Klopt, het is een onzeker bestaan. Tot 2007 ging het nog wel, maar toen kwam de crisis en werd het lastiger. Ik ben afhankelijk van mijn werk. Daarom was de uitnodiging van het LAM meer dan welkom. Het Lisser Art Museum is een project van de familie Van den Broek. Die van de supermarkten. Ze besloten niet voetbal of autosport te sponsoren, maar kunst.”

Kim ging na de invitatie aan de slag. “Of het een eer was? Ja, maar ik zie het als een bevestiging, waardering voor mijn werk.” Het moest een kunstwerk worden met een verwijzing naar voedsel en consumptie. Die Van den Broeks blijven wel grutters natuurlijk.

“Het begint met een idee”, legt de kunstenares uit. “Een schets. Dat ga je uitwerken. Het moest een gigantisch kunstwerk worden. Groter dan ik ooit gemaakt had. In 3-D. Doordat ik de Gerrit van Houten Atelierprijs won, mag ik twee jaar wonen en werken in Blaricum. Daar vond ik geen ruimte om mijn hersenspinsel te creëren. Pa is een bekende figuur in Ommen en kende de verhuurder van dit leegstaande pand. Ik mocht het gebruiken. Ben nu zo’n drie maand hard aan dit werk. Eenmaal geïnstalleerd is het ongeveer drie bij vijf meter hoog en breed, dat ook nog de diepte in gaat.”

Het waren niet de makkelijkste maanden aan de Strangeweg. De koperen ploert brandde onbarmhartig op het pand in. Doeken voor de ramen die de zonnestralen moesten temperen wierpen vragen op bij nieuwsgierige plaatsgenoten. Was het wel pluis wat daar gebeurde? Kim grinnikt, “ik besloot ’s nachts te gaan werken, dan was het koeler. Plots hoorde ik getik op de ramen. Politie. Die zagen licht branden en vertrouwden het niet. Ik heb ze gerust kunnen stellen.”

Terwijl Kim haar bewerkelijke kunstwerk nader verklaart, is senior bezig met de praktische kant. Hoe krijgen we dat spul ongeschonden in Lisse? “Ik ben ze zo dankbaar”, bekent Kim. “Zonder hulp van de familie en ook de huurbaas van dit pand had ik het nooit voor elkaar gekregen. Dit vergt ruimte. Ze hebben me echt uit de brand geholpen.” Uit de brand? Ach ja, dat is Willem als voormalig brandweercommandant als geen ander toevertrouwd.

Op 11 september wordt onder leiding van Mark Smit een aantal werken van lokale kunstenaars, waaronder Kim Habers, geveild. De opbrengst gaat naar CAMO, de inzamelingsactie voor de spierziekte SMA.

Meer over Kim en haar kunstwerken op www.kimhabers.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.