Home / / Jolande Onderdijk: “Veel mensen hebben niet in de gaten hoe belangrijk het waterschap is”

Jolande Onderdijk: “Veel mensen hebben niet in de gaten hoe belangrijk het waterschap is”

Ze wil eigenlijk niet als we haar vragen

Jolande Onderdijk is een nuchtere, geboren en getogen Dalfsenaar. Ze werd dit voorjaar eigenlijk vanuit het niets met voorkeurstemmen in het bestuur van het waterschap verkozen. Samen met Martie heeft ze een kwekerij aan de Hessenweg en heeft ze twee zonen (18 en 19).

Het typeert haar. Niet zij is belangrijk, maar haar dorp, haar omgeving. Dat komt gedurende het hele gesprek met Jolande naar voren. We hebben moeten praten als brugman haar ervan te overtuigen om dit interview te geven, maar als ze eenmaal begint te praten, merk je het aan alles.

Hoe kom jij eigenlijk in de politiek terecht?
“Het ging over de Hessenweg (N340) en wat ze daarover zeiden, klopte niet. Vervolgens heb ik m’n mond opengedaan. Van het een kwam het ander, in het begin vond ik het doodeng. Ik kreeg contacten met Provinciale Statenleden, hoge ambtenaren en noem maar op. Ik werd uiteindelijk door Gemeentebelangen (GB) gevraagd om met hen mee te denken. Vanuit de positie van voorzitter van GB Dalfsen, kwam ik in aanraking met de samenwerkingspartij Gemeentebelangen Drenthe-Overijssel en op een ‘eigenlijk’ onverkiesbare plek te staan. Dat vond ik mooi, de voorkeurstemmen waren een verrassing, maar ik ben er vol voor gegaan. Veel mensen hebben niet in de gaten hoe belangrijk het waterschap eigenlijk is.”

Ze vertelt over de opening van het sluiswachtershuisje bij de Vechterweerd en dat iemand daar de opmerking had gemaakt hoe mooi schoon het water was, vergeleken bij veertig jaar geleden. Het is maar een voorbeeldje uit een rij die ze opnoemt.

Je hebt in Den Bosch gestudeerd, je wilde leraar in de agrarische sector worden, hoe kom je dan hier op een kwekerij terecht?
“Ik heb m’n propedeuse gehaald, maar ben toen afgehaakt. Mijn heimwee naar Dalfsen was te groot en naar Martie”, lacht ze. “Hij werkte bij de kwekerij van de familie Klijn en kreeg de kans het over te nemen. Dit hebben we gedaan. Eerst werkte ik nog buitenshuis, maar dat was niet te combineren, dus sinds een jaar of vijftien ben ik fulltime op de kwekerij. Ik doe de boekhouding, Martie de planten en het klantenwerk doen we samen.”

Jullie hebben personeel aan het werk?
“Ja, door de week acht mensen en in de vakanties en het weekend schooljeugd. Zij houden me jong”, lacht ze. “De commentaren en de ongezouten meningen van de pubers, heerlijk!”

Jong? Zo oud ben je toch niet?
“Vijfenveertig en ja we zijn oud”, zegt ze tegen me. Ze vertelt hoe ze Dalfsen groot heeft zien worden. Opgegroeid aan de toenmalige Polhaarweg, nu de Bontekamp en hoe Dalfsen om haar ouderlijk huis heen is gebouwd. Hoe ze geniet van haar dorp en hoe belangrijk het is dat je de lokale middenstand ondersteunt om zo het dorp leefbaar te houden. Ze praat over een stel jonge ondernemers, die vrij recent voor zichzelf zijn begonnen, het lef hebben om dat te doen in deze tijden van internetaankopen. Die mensen moet je steunen, is haar stellige mening. Zelf komt ze haast nooit in Zwolle, behalve voor de vergadering van het waterschap.

Vind je dat leuk, die huisverkoop van bloemen?
“Ja, daar geniet ik van. De aanloop, veel contacten, je hoort wat er leeft en wat er speelt in je omgeving, dat is weer belangrijk voor het politieke werk.”

Waar staat Jolande over twintig jaar?
Ze denkt lang na: “Ik hoop dat ik dan meer tijd heb om met een bootje op de Vecht te varen en kan genieten. Maar politiek gezien? Ik heb echt geen idee, ook geen ambitie. Ik ben hier ingerold en we maken hier eerst maar eens het beste van. Wat later komt zien we dan wel weer.”

Tekst: Gerlant Zielman

Lees ook

Volop genieten tijdens jeugdvoetbaldagen bij S.V. Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Tijdens de voorjaarsvakantie kon de jeugd zich bij S.V. Nieuwleusen afgelopen week naar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.