Home / / Vechtdal Fietsvierdaagse is één en al gezelligheid

Vechtdal Fietsvierdaagse is één en al gezelligheid

OMMEN – “Dit is prachtig. De natuurrijke omgeving, maar ook de ontmoeting met mensen bij de koffiestops onderweg. Een en al gezelligheid.” De dame uit Oldehorne in Friesland lacht haar tanden bloot bij het antwoord op de vraag wat er leuk is aan de ANWB Vechtdal Fietsvierdaagse, die dit jaar voor de 21e keer is gehouden. De Friezin fietst de vierdaagse met haar zus, die al eerder meedeed. Zus heeft haar overgehaald en samen genieten ze volop van de fietstochten vanuit hun logeeradres in Hotel De Zon in Ommen.

We schrijven vrijdag 6 september. De laatste dag van de fietsvierdaagse. Er heerst een en al bedrijvigheid op de parkeerplaats bij camping De Beerze Bulten in Beerze, de startplaats op de laatste dag van de vierdaagse. Fietsers rijden af en aan, al dan niet na een laatste check van hun rijwiel door het Klusteam van de Kampeer- en Caravan Kampioen (KCK), bij wie ook voorlichting verkregen kan worden over de technische aspecten van het kamperen.

Mooie opkomst

Lies Wolting uit IJhorst houdt iedereen, als algeheel coördinator van het Mentorteam van de ANWB, dat dit weekend het 75-jarig bestaan viert, nauwlettend in de gaten. “De eerste dag mochten we 1271 deelnemers inschrijven, de volgende dagen net rond de 1200. Dat is iets minder dan voorgaande jaren. Waardoor? Veel regionale deelnemers wachten tot het laatste moment. Ze laten hun inschrijving vaak afhangen van de weersverwachtingen. Met name donderdag was het wat regenachtig. Wellicht heeft het daar mee te maken. Maar wij zijn al met al zeer tevreden over de opkomst”, aldus Wolting, die met haar ruim vijftig vrijwilligers gedurende de vierdaagse op camping De Kleine Wolf kampeert. Een van de twaalf campings, die met Hotel De Zon en Hotel Paping uit Ommen verenigd zijn in de Stichting Vechtdal Fietsvierdaagse.

De ANWB-vrijwilligers komen, net als de deelnemers aan de vierdaagse, uit alle windstreken van het land. Brabanders trekken vrolijk op met Groningers en Zeeuwen hebben de dikste schik met Drenten. Allemaal genieten ze van het fietsen in de prachtige natuur van het Vechtdal, maar ook van het omlijstende programma met mogelijkheden tot tussenstops om een kijkje te nemen bij bijvoorbeeld het Vliegermuseum in Ommen. Het museum geeft een overzicht van ruim honderd jaar vliegergeschiedenis. “Ongelooflijk”, zegt een deelnemer bewonderend over de collectie.

Op de laatste dag van de Vierdaagse werd met name in de omgeving van Den Ham en Wierden rondgetoerd met onder andere een blik op het Cultuurhistorisch monument Sluis V in Vroomshoop en de mogelijkheid voor een bezoek aan Schaapskooi Hoge Hexel. Sommigen kozen voor de 38,9 km tocht, anderen voor de lange route van 63,5 km. In beide gevallen kwam men moe, maar voldaan over de eindstreep om na de laatste tocht bij de Beerze Bulten na te genieten van editie 2019 van de Vechtdalfietsvierdaagse met muziek van het Shantykoor ‘De Stuwzangers’ uit Vilsteren én onder de belofte: Volgend jaar weer!

Tekst/Foto: Geke Lensen

Lees ook

Ingezonden: De splinter en de balk

REGIO – Orthopedagoog drs. Gerard Bekker is in de pen geklommen naar aanleiding van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.