Home / / Stichting viert Open Monumentendag op ‘Plekken van Plezier’

Stichting viert Open Monumentendag op ‘Plekken van Plezier’

OMMEN – ‘Plekken van plezier’, dat is het landelijke thema van de Open Monumentendag (OMD) op zaterdag 14 september 2019. Een van die plekken van plezier is de Kinderboerderij op Landgoed Het Laar, dat om die reden dit jaar door de stichting OMD Ommen is gekozen als startlocatie voor de dag. Een dag die op 14 september om 12.45 uur officieel wordt geopend door wethouder Ko Scheele, omlijst met muziek van het duo ‘Ontfanck Gheselle’ met historische oud-Hollandse instrumenten.

Wandelen en fietsen

“Ter gelegenheid van de OMD start er om 13.15 en 15.15 uur vanaf de Kinderboerderij een 45 minuten durende wandelexcursie over Landgoed Het Laar, onder leiding van boswachter Arend Spijker. Daarnaast heeft de Stichting Open Monumentendag een 16 kilometer lange fietstocht uitgezet door het mooie buitengebied van Ommen. Zonder twijfel zitten daar voor de deelnemers plekken bij die met het thema van doen hebben,” lacht secretaris Harry Woertink.

Museumfietsen

Hij geeft aan dat de fietsroute langs monumenten en andere bezienswaardigheden voert in de buurtschappen Giethmen, Archem, Besthmen, Eerde en Zeesse en waarschuwt dat deelnemers onderweg de kans lopen een gezelschap op oude fietsen van het historisch fietsmuseum uit Ommen, tegen te komen. De fietstocht kan gereden worden tussen 13.00 en 17.00 uur. Voor de deelnemers is er onderweg een gratis kopje koffie of thee, die aangeboden wordt door de organisatie.

Gilwell Ada’s Hoeve

In verband met het thema is niet alleen de Kinderboerderij tijdens de OMD open, maar ook camping de Koeksebelt. “Te zien is ook het grote buitencentrum van Scouting Nederland genaamd ‘Gilwell Ada’s Hoeve’. Een buitengewone kans om op deze Open Monumentendag kennis te maken met diverse historische en monumentale objecten van Ada’s Hoeve. Van kampeerterrein tot een openluchttheater, een boerderij en schapenschuur en van totempaal tot uit een boom gezaagd figuur van een scout. Weinig mensen weten dat ook de voetsporen van de bekende Baden Powell hier liggen. De bezoekers kunnen zelf rondkijken op het voorterrein. Ook kan een korte wandeling gemaakt worden langs enkele monumentale aspecten van het terrein,” licht Woertink toe.
Naast Gilwell Ada’s Hoeve zijn meerdere monumenten tijdens de OMD open. Zo kunnen bezoekers ook een kijkje nemen bij manege Schwieters, B&B Luttikhoeve (voor gratis een kopje koffie of thee), Palmexpert, het erf van de familie van Dorsten, de Besthmenermolen en het Vechtgenotenhuis. “Al met al genoeg te zien en te beleven”, stelt Woertink, die benadrukt dat op de startlocatie voor 2 euro een uitgebreide brochure te koop is met alle informatie over de monumenten langs de fietsroute.

Klassendag

Vanaf de start van de Open Monumentendag meer dan dertig jaar geleden, is de stichting Open Monumentendag Ommen betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Open Monumentendag. ‘Elk jaar wordt een deel van de gemeente Ommen in de spotlights gezet met speciale aandacht voor de monumenten. Voorafgaand aan de Open Monumentendag wordt voor leerlingen van een basisschool een educatieve Klassendag gehouden. Op 13 september 2019 is in dit verband de beurt aan de leerlingen van OBS Het Palet.

Tekst/Foto: Geke Lensen

Lees ook

Crossloop in plaats van de Bouwman Bissinghrun

OMMEN – In verband met de huidige coronasituatie, heeft de organisatie van de Bouwman Bissinghrun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.