Home / / “Resultaat van CAMO 4SMA is fantastisch”

“Resultaat van CAMO 4SMA is fantastisch”

OMMEN – ‘Boefjes’ in een politiewagen, lachend op de brancard in een ambulance, drommen kinderen gillend van plezier bij een voorstelling van het theaterduo Bob en Bella. Het was zaterdag allemaal te zien en te horen in het centrum van Ommen tijdens een grote Benefietdag als afsluiting van de actie CAMO & Friends 4SMA. De lokale bevolking, maar ook inwoners van de wijde regio liepen er massaal voor uit.

Ommen was het afgelopen half jaar al helemaal in de ban van de actie CAMO 4SMA, dat zaterdag tot een weergaloos hoogtepunt kwam met de Benefietdag. In Ommen kon het niet gemist worden. Grote borden met ‘Evenement Ommen’ kondigde op alle invalswegen al aan dat er iets bijzonders in het stadje aan de gang was.

Hoe bijzonder bleek meteen bij het betreden van de zonovergoten binnenstad. Deze was voor de gelegenheid omgetoverd in een soort feestterrein met tal van activiteiten, variërend van een vrijmarkt, demonstraties en muziekoptredens, maar ook theater en tal van sport- en spelactiviteiten. Temidden van dit alles stegen de heerlijkste geuren op van onder andere versgebakken pannenkoeken en ander lekkers, waar iedereen zich tegoed aan kon doen tegen een kleine vergoeding voor het goede doel. “Wil jij ook een lekker pannenkoekje?” Het meisje knikt verlegen naar de mevrouw die het haar vraagt. Ze likt haar vingers er bij af.

65.000 euro
De Benefietdag was dan ook een grote smulpartij. In letterlijke en figuurlijke zin. “Het was een dag die onze stoutste verwachtingen heeft overtroffen”, lacht Lieuwke Mulder als een van de woordvoerders van het organiserende Actiecomité.

“Het is ongelooflijk hoeveel medewerking wij gedurende de gehele actieperiode van alle kanten hebben gehad en waar dit uiteindelijk toe heeft geleid. Een bedrag van 65.000 euro tot nog toe en dan is nog niet eens alles meegeteld. De opbrengsten van onder meer de acties bij Albert Heijn, Kubus, de Ommer horeca en het Flatertoernooi komen daar sowieso nog bij. Die zijn nog niets eens meegerekend. Allemaal super, supertof”, prijst Mulder het resultaat van de actie.

Een resultaat dat zaterdagavond door de Minister van Gehandicapten Zaken, Rick Brink, bekend werd gemaakt. Hij onthulde een cheque van 64.750 euro voor onderzoek naar de spierziekte SMA. “Een bedrag dat meteen al spontaan naar 65.000 euro werd afgerond door de band Broadway, waarmee de Benefietdag werd afgesloten”, lacht Lieuwke.

Dankbaar
Daags na de Benefietdag kan ze het succes van de actie nog amper bevatten: “Het is ongelooflijk hoeveel medewerking wij van iedereen hebben gehad. Iedereen heeft zijn beste beentje voorgezet om van dit evenement een succes te maken. Wij zijn ontzettend dankbaar voor alle medewerking en de enorme opbrengst voor onderzoek naar de spierziekte SMA, die in samenwerking met het Prinses Beatrix Spierfonds wordt uitgevoerd.”

Een actie, opgezet door vrienden van Jan Jaap Lukas en Linda Meijerink uit Ommen, ontleend aan hun 8-jarige dochter Cato en Moos (6), die allebei lijden aan de spierziekte SMA. Begin januari werd er begonnen met de actie om op welke manier dan ook geld voor het goede doel in te zamelen. En het was van meet af aan niet tegen dovemans oren gezegd. Scholen, het bedrijfsleven, instellingen. Iedereen schaarde zich achter het initiatief van de vriendengroep en er werd van alles georganiseerd.

“Dat een gemeenschap als Ommen zich volop inzet voor Cato en Moos en voor alle kinderen met SMA vind ik enorm gaaf”, liet de Minister van Gehandicapten Zaken aan het eind van de Benefietdag weten. Lieuwke Mulder kan het niet genoeg benadrukken en heeft er maar een woord voor: fantastisch.

Tekst: Geke Lensen
Foto: Enzio Ardesch

Lees ook

Leren breien en haken

NIEUWLEUSEN – Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen is het weer mogelijk om te (leren) …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.