Home / / Opinie: Moeilijke keuzes in Dalfsen

Opinie: Moeilijke keuzes in Dalfsen

Een mooi gemeenteplein of zorgen voor de inwoners van Dalfsen?

350.000 euro voor het plein voor het gemeentehuis. Met stijgende verbazing heb ik het debat afgelopen week gevolgd. Het plein met de vermaledijde lift is al tien jaar een doorn in het oog van de Dalfsenaren.

Mindervalide mensen kunnen het gemeentehuis niet in en het straatwerk zelf is ook een miskleun. Er moet wat gebeuren, dat is duidelijk. Het voorstel van wethouder André Schuurman (GB) maakt wat los in de samenleving en overal waar ik kom hoor ik de alom aanwezige verbazing/verontwaardiging.

Veel vragen werden er op de wethouder afgevoerd. De meesten kwamen van GB-fractie; voorzitter Jos Ramaker, de meest kritische van CU voorman; Luco Nijkamp. Hij miste het aspect ‘sober’, dat de raad in juni, het college heeft meegegeven. D66 ging als enige akkoord, onder voorbehoud dat de wethouder gaat proberen, de kosten nu tien jaar later op de aannemer van destijds, te verhalen. De andere partijen sloten zich bij die wens aan.

Schuurman in zijn beantwoording op de vele vragen, vertelde dat het ‘verhalen op’ niet mogelijk was, dat dit onderzocht was. Hij verdedigde het plan met als motivatie dat de 3,5 ton verantwoord was, want ze moesten terug naar af. De fundering van het straatwerk was niet goed; het verzakte. Het paste bij het gemeentelijk beleid; meer groen en minder stenen, ze lossen het parkeerprobleem op en doen de belofte om bij voorkeur, de lokale aannemers erbij te betrekken.

De raad gaf hem uiteindelijk de opdracht mee om voor de volgende vergadering te bekijken hoe het soberder kan. Hij had daar overduidelijk weinig zin aan. Broere (PvdA) maakte de opmerking dat het wel heel veel geld is met de opkomende bezuinigingen. Dalfsen heeft miljoenen tekort in het sociale domein. Niemand die al op voorhand afstand neemt, want dit prestige project waarbij elke politicus de afgelopen tien jaar heeft zitten slapen, hangt toch wel als een molensteen om hun nek.

Sober
Sober betekent met minimale middelen een plein realiseren. Een fundering? Dat is niet meer dan een halve meter dikke puinverharding. Straatwerk? Een vierkante meter H-klinkers kost twaalf euro. Sober, dat betekent geen boom van duizend euro planten, maar met je kleuterscholen kastanjes en eikels in de grond stoppen en de kinderen laten zien hoe daar een boom groeit.

Sober betekent naar je lokale aannemers gaan en eerlijk zeggen: “Jongens, we hebben ons vreselijk vergaloppeerd. We willen ons ego redden; we moeten 3,5 ton aan het plein spenderen én we moeten straks miljoenen voor de zorg bezuinigen, waarmee we iedere inwoner, direct of indirect raken. Kunnen jullie ons helpen?” Dan kan het ook voor 50.000 euro. Een paar vrachtwagens puin en stenen kosten geen 3,5 ton.

GB op twitter tijdens de raadsvergadering: “Voorstel om voorplein van het gemeentehuis aan te passen voor 350.000 euro krijgt nog geen instemming van de commissie. De toegankelijkheid van het gemeentehuis is voor iedereen het belangrijkst. College onderzoekt sobere (minimale) variant en komt met betere onderbouwing van de cijfers.”

De trigger zit hem in ‘nog’. Nóg niet, maar als de wethouder met weer een stapel dikke/dure rapporten aangetoond heeft, dat het verantwoord is en elke Dalfsenaar in de pers heeft kunnen lezen hoe wij ons best hebben gedaan, geven wij er alsnog een klap op om ons ego te strelen.

Daarom richt ik mij bij deze rechtstreeks op GB fractievoorzitter Jos Ramaker: Wat heb ik eraan wanneer mijn oude vader straks zijn auto kan parkeren en zonder trappen bij het juiste loket kan komen, om dan te horen te krijgen: “Sorry meneer, er zijn miljoenen bezuinigd, het geld is op maar we hebben wel een mooi voorplein.”

Wat hebben wij eraan als ik over een halfjaar voor dit medium Dalfsen door moet om schrijnende verhalen op te halen over de bezuinigingen op het sociaal domein? Wat heeft de democratie eraan als ik zaterdagmiddag een biertje ga drinken in Hoonhorst in de kroeg en ‘men’ praat over ‘hoe allemachtig stom als die politici toch bint?’

Jos, in een interview op deze website zegt jouw verenigingsvoorzitter Jolande Onderdijk tegen mij dat voor haar en GB, alles om Dalfsen en om de zorg voor haar inwoners draait. Waarom loop jij deze week niet even bij jouw wethouder binnen en zeg je hem dat je zijn plan niet steunt? Dan kan hij zelf een 50.000 euro versie presenteren en er ook nog politiek mee wegkomen. De tering naar de nering zetten, Jos.

Gerlant Zielman, Laag Zuthem
gerlant@regiobode.nl

Lees ook

Vechtdal Brouwerij zoekt deelbestelauto

DALFSEN – Stichting Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij in Dalfsen is op zoek naar een kleine bestelauto …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.