Jubilerende Stichting Festijn houdt Uitgaansmarkt

Met circa dertig organisaties rondom Hervormde Kerk

OMMEN – De Stichting Festijn, die dit jaar 20 jaar bestaat, houdt op vrijdag 6 september de traditionele Uitgaansmarkt rondom de Hervormde Kerk in Ommen.

Op de Uitgaansmarkt presenteren zich verenigingen en organisaties op het gebied van welzijn, cultuur, sport en politiek als opening voor het nieuwe seizoen.

De uitgaansmarkt wordt dit jaar voor het eerst alleen in de middag gehouden, van 14.00 tot 18.00 uur. “Omdat het voor verenigingen sowieso al moeilijk is om vrijwilligers te krijgen die de kramen willen bemannen, maar ook omdat de ervaring heeft geleerd dat er op koopavond weinig bezoekers komen”, licht bestuurslid Hans Kersbergen het gewijzigde tijdstip toe.

Kersbergen vormt samen met Anneke Rolvink (voorzitter) het bestuur van de Stichting Festijn, die naast de Uitgaansmarkt jaarlijks onder andere ook de vrijwilligersavonden namens de gemeente Ommen organiseert.

De Uitgaansmarkt wordt dit jaar gevormd door zo’n dertig organisaties, die zich na de officiële opening door burgemeester Hans Vroomen, presenteren aan het publiek. Onder de bezoekers bevinden zich onder andere een groot aantal leerlingen van het Vechtdal College uit Ommen. “Zij kunnen punten verdienen met het bezoeken van minimaal vijf kramen in het kader van hun maatschappelijke stage”, licht Kersbergen de deal tussen de Stichting Festijn en de scholengemeenschap toe.

Kersbergen vindt het jammer dat niet alle verenigingen meedoen aan de Uitgaansmarkt, maar begrijpt hoe moeilijk het is om voldoende vrijwilligers te krijgen. Een probleem waar ook de Stichting Festijn mee te kampen heeft. Naast voorzitter Anneke is Kersbergen nog het enige bestuurslid van de Stichting, wat onvoldoende is om verantwoord door te gaan. “Er moeten minimaal drie mensen bijkomen”, vindt Kersbergen, die deze maand met de voorzitter en de gemeente Ommen om tafel gaat om te kijken hoe de Stichting Festijn in de toekomst verder kan/zal gaan.

Geschiedenis
De Stichting Festijn is op 31 augustus 1999 officieel opgericht. “Daarvoor werd er jaarlijks, in opdracht van de gemeente, een Welzijnsmarkt gehouden door de toenmalige Welzijnscommissie. In die tijd bestonden er diverse adviesraden zoals de Culturele Raad, de Sportraad en de Welzijnsraad”, vertelt Kersbergen.

“Na het opheffen van de Adviesraden had de Welzijnsmarktcommissie geen status meer. Op advies van de toenmalige wethouder Henk Pierik is vervolgens de Stichting Festijn opgericht. Inmiddels is de naam van de Welzijnsmarkt gewijzigd in Uitgaansmarkt en daar waar vroeger een krant werd uitgegeven is er nu een website waar alle informatie op staat. De kern van de markt is nog altijd wel het aantal welzijnsorganisaties”, aldus Kersbergen, die net als voorgaande jaren, hoopt minimaal zes- à zevenhonderd bezoekers op de Uitgaansmarkt te mogen begroeten. Meer informatie over de Uitgaansmarkt en de Stichting Festijn is te vinden op www.festijnommen.nl.

Stichting Festijn met de bestuursleden Hans Kersbergen en Anneke Rolvink. (Foto: Geke Lensen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.