Home / / Inzet buurtsportcoaches werpt vruchten af

Inzet buurtsportcoaches werpt vruchten af

Positieve resultaten jeugdsportmonitor voor de gemeente Dalfsen

DALFSEN – Wethouder Jan Uitslag heeft eind augustus uit handen van Hack Goettsch, directeur sportservice Overijssel, de resultaten van de Jeugdsportmonitor 2018 ontvangen. Met de jeugdsportmonitor wordt onder jongeren in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar het sport- en beweeggedrag en de leefstijl onderzocht. De monitor laat op veel punten een stijgende lijn zien, mede dankzij de inzet van de buurtsportcoaches. Zo voldoen 26% van de jongeren aan de beweegnorm (9% in 2016), sport 83% regelmatig (80% in 2016) en zijn 77% van de jongeren lid van een sportvereniging (76% in 2016).

Ten aanzien van leefstijl is er eveneens een stijgende lijn te zien. Steeds meer jongeren eten groente en fruit. Ook zijn er meer jongeren dagelijks water gaan drinken en ontbijten. Hack Goettsch deelt een compliment uit aan de buurtsportcoaches: “We kunnen deze positieve cijfers niet los zien van de inzet van de buurtsportcoaches. Deze inzet is van groot belang: ze verrichten ontzettend veel werkzaamheden om jong en oud aan het bewegen te krijgen.”

“Ondanks de positieve cijfers, ligt nog wel een behoorlijke opgave. Wat bijvoorbeeld opvalt is dat de criteria onder jongeren met een lage sociaal economische status minder hoog scoren”, vervolgt Goettsch.

Het percentage van jongeren met overgewicht is met 1% gedaald, maar in het primair onderwijs ligt dit percentage nog altijd op 11% (ten opzichte van 5% onder jongeren in het voortgezet onderwijs). In het voortgezet onderwijs is het aantal jongeren dat gedrag vertoont met een laag energieverbruik (TV kijken/gamen) toegenomen. Slechts 19% van de jeugd beweegt of speelt dagelijks buiten. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger in het primair onderwijs (29%) dan in het voortgezet onderwijs (9%). Tenslotte is bijna één op de vier jongeren van mening dat er in de buurt te weinig beweeg- en sportmogelijkheden zijn.

Lees ook

Telefonisch spreekuur OV

REGIO – Door de aangescherpte maatregelen rondom corona zijn er tijdelijk geen OV-inloopspreekuren. 55-plussers met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.