Home / / Het zit er op voor ‘het gezicht van Expert’

Het zit er op voor ‘het gezicht van Expert’

Tinus van Gijssel gaat genieten van welverdiend pensioen

OMMEN – Zo de Peperbus hoort bij Zwolle, hotel de Zon bij Ommen, Henk Boeve bij OZC en Sander Schuldink bij OVC ’21, zo hoort Tinus van Gijssel bij de Expert in Ommen. Dat was zo, dat is zo en dat zal altijd zo blijven. Of nee, toch niet. Tinus zwaait af, na meer dan een halve eeuw zijn beste beentje te hebben voorgezet bij Expert.

Hij zag collega’s gaan en komen, maar wie er ook kwam en wie er ook ging, Tinus bleef op zijn post. Zo trouw als een herdershond. Om hem een BN’er te noemen strekt te ver, maar een BO’er (bekende Ommenaar) is hij zeker. Geroemd en gewaardeerd vanwege zijn service, vriendelijke karakter en niet in het laatste vakmanschap. Reparatie met een glimlach, die kregen de mensen er gratis bij.

“In 1968 kwam ik van de LTS in Dedemsvaart”, diept Tinus uit zijn grijze massa. “Vijftien jaar en nauwelijks droog achter de oren. Aan het werk bij Westerman, de voorloper van Expert. De bungalowparken rezen als paddenstoelen uit de grond. Libra, Vakantievreugd, noem maar op. Zat te doen. Overal wachtte installatiewerk. Jarenlang gedaan en dat was een goede leerschool. Daar zag ik ook hoe gevaarlijk elektriciteit kan zijn. Er kwam een vent op ons aflopen. Ik dacht nog, goh wat zie die er uit. De overall smerig, de kop zwart. Die was bezig in de transformatorkast en had een opdonder gehad. Dat overleefde hij niet. En of dat indruk maakte. Vergeet ik nooit meer. Dan word je wel voorzichtig.”

Er is in de Vechtstad geen man te vinden die zo vaak op de knietjes ging voor de vrouwtjes als Tinus. Geen bijgedachten, het betrof installatiewerk. Alleen bij zijn Gré lag het ietwat anders. Ook is er nauwelijks een straat te vinden waar Tinus niet een wasmachine of vrieskist heeft bezorgd, aangesloten of gerepareerd, dan wel de televisie of audioapparatuur geïnstalleerd.

“Ik was het liefst bij de weg. Bezorgen, installeren of repareren bij de mensen thuis”, beaamt Tinus. De gesprekken bij een bak koffie als de klus geklaard was, gezellig. Althans meestal. Niet eens zo gek lang geleden moest ik een wasmachine bestellen in Hardenberg. Volgens die vrouw was een tweede man niet nodig, want haar zoon was thuis. Die deed aan krachtsport. Inderdaad een boom van een vent. Arms als kabeltrossen. Die kan het wel alleen dacht ik nog. Maar goed, wij de trap op, hield ie dat apparaat niet meer. Boem, boem de trap af. Ik klem. Ging maar net goed.”

Een ander klein blundertje was het installeren van een antenne. “Twee ladders aan elkaar. Best link. Ik de boom in. Klus klaar. Dachten we. Verkeerde boom. Het hele spul er weer uit. Collega op de trap en ik dacht: ik laat me via de stam naar beneden glijden. Beide armen zo rauw als een biefstuk.” Tinus kan er nu smakelijk om lachen.

Het blijft mooi werk. Gevarieerd. Het mooiste vond ik inbouw. In een nieuwe keuken alle apparaten installeren, vaatwasser, magnetron en koelkast. Dan heb je eer van je werk. Bij het naderen van de pensioensgerechtigde leeftijd sloeg toch de twijfel toe. Elke ochtend vroeg op en naar Expert, Tinus weet niet beter. Hij zag een leger aan collega’s gaan en komen. Meende dat er de laatste jaren toch wel iets van een generatiekloof opdook.

Tot hij zijn huidige klusmaat trof. “Daar kan ik het mirakels mee vinden. Maar het is mooi geweest. Ik heb gezegd dat ze me mogen bellen als ze omhoog zitten, maar wil me ook weer op mijn hobby storten. Voetbal? Nee joh, dat gaat niet meer. Sporten is voor de kleinkinderen. Films maken in de natuur wel. Reeën, dassen, hazen en roofvogels is wat me boeit. En het rondje met de hond wordt misschien wat groter. Geen zorg, Tinus redt zich wel.”

Tinus was het liefst bij de weg, witgoed bezorgen, repareren of keukenapparatuur installeren aan huis. Tekst/Foto: Willem Lampe

Lees ook

Werkzaamheden voorplein gemeentehuis Dalfsen gestart

DALFSEN – Afgelopen week is de renovatie van het voorplein van het gemeentehuis gestart. Medewerkers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.