Home / / Boek van de week: Het huis voor ongewenste meisjes

Boek van de week: Het huis voor ongewenste meisjes

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het huis voor ongewenste meisjes’ van Joanna Goodman.

Quebec Canada, jaren vijftig. Maggie groeit op in een Frans – Engels gezin. Haar moeder hoort bij de Franstalige groep, haar vader is Angelsaksisch. Het huwelijk tussen die twee laat dezelfde strijd zien die tussen de bevolkingsgroepen heerst. Soms is het koude oorlog, vervolgens maken ze elkaar het leven zuur om elkaar daarna weer in de armen te vallen.

Al met al niet een echt stabiel gezin voor Maggie, haar broer en zussen. Maggie heeft een speciale band met haar vader die een zadenhandel heeft. Ze helpt hem dagelijks na schooltijd, de geur en de sfeer in de winkel, voor haar is het de hemel op aarde.

Zwanger
Als Maggie veertien is krijgt ze belangstelling voor haar buurjongen. Hij hoort bij een arme Franstalige familie, als haar ouders erachter komen wordt ze naar een oom en tante gestuurd. Na verloop van tijd blijkt Maggie zwanger, ze mag de geboorte bij de familie afwachten maar moet dan zeer tegen haar zin haar dochtertje Elodie afstaan.

Maggie mag weer terug naar huis, ze maakt haar opleiding af, gaat werken, maar kan haar kind niet vergeten. Ze blijft zoeken, klaagt het weeshuis aan, schrijft naar autoriteiten, maar niemand wil haar vertellen waar Elodie is. Toch geeft ze niet op.

Weeshuis
Elodie is in een rooms katholiek weeshuis terecht gekomen. Het is er niet echt fijn, maar er is school en sommige zusters zijn lief voor de weeskinderen. Dat verandert als ze zes is. Ze wordt overgeplaatst naar een nieuw tehuis, onderwijs is er niet meer bij en ze moet meehelpen psychiatrische patenten te verzorgen.

Het regime in deze inrichting is hemeltergend, Elodie en de andere kinderen worden onder de knoet gehouden, ondergaan sadistische lijfstraffen, moeten gedwongen kalmerende middelen slikken, worden dom gehouden. Elodie geeft echter ook niet op, ze weet het zeker, op een dag zal ze vrij zijn.

Emotioneel
Joanna Goodman heeft haar roman gebaseerd op ware gebeurtenissen. In de jaren 50 was de dictatoriale Duplessis de bestuurder van Quebec. Samen met de kerk was hij verantwoordelijk voor de spanningen tussen de bevolkingsgroepen. Van hem kwam de wetswijziging waarin bepaald werd dat onderwijs voor weeskinderen niet meer nodig was.

Tegelijkertijd werd de verpleging van (geestes-)zieken wel vergoed. Met één streep werden alle weeskinderen als psychiatrisch patiënt aangemerkt. Met alle bovengenoemde uitwassen als resultaat. Goodman weet je mee te trekken in het verhaal, Maggie is de hoofdlijn, tussendoor het schrijnende relaas van Elodie. Een prachtig emotioneel verhaal waarin macht een belangrijke rol speelt.

Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl.

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar boekvandeweek.blogspot.nl of de Facebookpagina.

Lees ook

Tien jaar G-voetbal in Ommen

OMMEN – Het G-voetbal in Ommen is begonnen als een gezamenlijk initiatief van OVC’21 en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.