Home / / Gesneuvelde militairen herdacht in Dalfsen

Gesneuvelde militairen herdacht in Dalfsen

DALFSEN/NIEUWLEUSEN – Op de Algemene begraafplaats aan de Ruitenborghstraat in Dalfsen werden afgelopen zaterdag op gepaste wijze de vier gesneuvelde militairen uit Dalfsen en de vier gesneuvelde militairen uit Nieuwleusen herdacht. Zij verloren in de periode 1945-1950 in het voormalig Nederlands Indië tijdens het vervullen van hun militaire plicht het leven.

Het ‘Indië-monument’ in Dalfsen is een herdenkingsplaats voor vier medeburgers die als soldaat het leven lieten in het voormalige Nederlands-Indië. Leo van Dommelen, voorzitter comitéoorlog veteranen sprak een welkomstwoord en las een gedicht voor met de beginregels: “Wij veteranen hier bijeen, hebben vrienden achtergelaten.”

Burgemeester Erica van Lente benoemde de 43 compagnie aan afvoertroepen, de 43 AAT, waar veel Nederlanders deel van uit maakten. “De oorlog voelde ver weg, het was wel ver in de tijd, maar verhalen brengen de tijd weer dichterbij.”Zij legde een krans namens het gemeentebestuur van Dalfsen.

Vervolgens werd twee kransen bij het monument gelegd en volgde het defilé. De tekst op de gedenksteen luidt: ‘Gevallen voor orde & vrede Ned. Oost Indië.’ Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken, dat op 2 april 1993 werd onthuld, was de groeiende belangstelling voor het oorlogsverleden en het ontbreken van een monument voor deze Dalfsenaren.

De herdenking is ieder jaar op de eerste zaterdag in september. “Zolang er in Dalfsen nog Ned-Indië-gangers leven, blijven we deze herdenking houden”, zegt van Dommelen. “Daarna beslissen de nabestaanden of wij hiermee doorgaan.” Na afloop van de herdenking werd iedereen uitgenodigd voor een kop koffie in zorgcentrum Rosengaerde om nog even na te praten.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Huidig Bökkers stopt definitief; geen afscheidstournee

REGIO – De Sallandse rockband Bökkers legt definitief het bijltje erbij neer. Er komt dus …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.