Home / / Feestelijke presentatie biografie Ik Bruuthus in Calluna

Feestelijke presentatie biografie Ik Bruuthus in Calluna

Hardrocker/studiobaas Berthus Westerhuis: de godfather van de Boer Area

LUTTENBERG/OMMEN/NIEUWLEUSEN – ‘Ik Bruuthus’ is de titel van de biografie die Luttenberger Wouter Groote Schaarsberg schreef over rocker Berthus Westerhuis uit Nieuwleusen. Dat boek wordt op zaterdag 16 november feestelijk gepresenteerd in Café Calluna in Ommen. Op het programma staan sowieso optredens van de metalband Nembrionic en rockband Live Wire (met een aantal special guests). Waarschijnlijk gaat er nog wel wat meer gebeuren, maar wat? Dat weet (nog) niemand.

Berthus (of Bruuthus, zoals hij zichzelf in zijn zelf verkozen spelling vaak noemt) maakte in de jaren ’70 naam als gitarist van de hardrockband Frankenstein, die grote populariteit genoot in het oosten en zuiden van Nederland. In 1980 stond de band op de Popmeeting in Lochem. Opnames van dat optreden, die werden uitgezonden op de nationale televisie, zorgden destijds voor flink reuring. Zanger Bert Slomp liep met een bijl in te hakken op een aantal versterkers. Berthus en bassist Roelof Kloeze sloopten hun gitaren. Een doorbraak lag in het verschiet, maar kwam er niet.

Eén van de redenen: de band voelde zich niet thuis in de vaderlandse studio’s. Een volledige studioplaat was er dus niet en zou er ook niet komen. Daarom begon Berthus medio jaren tachtig zelf met een studio in een oude boerderij in Nieuwleusen: Franky’s Recording Kitchen. Tientallen rockbands namen daar vervolgens hun demo’s op. Maar de clientèle veranderde al snel. Er stond namelijk een nieuwe generatie hardrockers op; een grote scène van thrash- en later deathmetalbands, die zich, beïnvloed door bands als Slayer, Metallica en Death, richtte op een extremer geluid. En ook die bands wisten Franky’s al snel te vinden. Berthus, een goedlachse, onaangepaste en soms wat nukkige ‘hardrockboer op klompen’, viel als mens, technisch innovator en producer in de smaak. Zo werd Franky’s het middelpunt van de zogenaamde Boer Area; de naam die het vaderlandse muziekjournaille had gegeven aan het oosten van het land, dat destijds vooral veel extreme metalbands voortbracht. Het bekende metallabel Roadrunner (thans het onderkomen van acts als Slipknot, Slash, Gojira en Korn), benaderde Berthus zelfs om talentscout te worden. “Want bij jou in de studio gebeurt het.”

‘The Dutch Sound’

Marco Westenbrink, zanger/gitarist van Nembrionic noemt zichzelf een echte Berthus-adept. “Laatst was ik op bezoek bij een platenmaatschappij in Kopenhagen”, vertelt hij. “Die wil een paar platen van ons opnieuw uitbrengen. ‘You represent the Dutch sound’, zeiden ze. Huh, wat? Blijkbaar hadden ze daar veel serieuzer naar de Nederlandse scene geluisterd dan wij door hadden. Maar toen kwam ik aan het denken. Wat had je in die tijd? Dead Head, God Dethroned, Altar, wij en dan natuurlijk Pestilence en Gorefest nog. Die laatste twee namen niet op bij Berthus; de anderen wel. Echt, als je naar het metalprogramma van TMF keek, kwamen daar telkens bands van Berthus voorbij. The Dutch sound, dat wás Berthus!”
Groote Schaarsberg sprak verder met tientallen (ex-)bandgenoten van Berthus en andere bands die bij Franky’s opnamen. Aan het woord komen leden van onder andere Dead Head, God Dethroned, Altar, Asphyx, Severe Torture, Damaged Brain en Veur Disse Kear. Ik Bruuthus is ongeveer 330 pagina’s dik en bevat vele foto’s. Het boek is die avond ook te koop. Vanaf maandag 18 november ligt Ik Bruuthus in een aantal winkels in de regio. Het boek is dan ook online verkrijgbaar. Tik op Facebook Ik Bruuthus Het Boek in en alle info komt in beeld.

Reünie

De voorverkoop voor de boekpresentatie is reeds gestart. Kaarten à 5 euro zijn uitsluitend verkrijgbaar bij Calluna. De deuren zijn die avond geopend vanaf 20.00 uur. Het programma begint rond 21.00 uur. In verband met de verwachte toeloop wordt de veranda van Calluna dichtgemaakt. Daar komt een videoscherm te staan, zodat alle activiteiten op het podium daar ook te volgen zijn. “We gaan het programma niet helemaal dichttimmeren”, vertelt Groote Schaarsberg (die eerder met Jos Westenenk een biografie schreef over taxichauffeur Teun ‘de Neuze’ Stevens). “Natuurlijk gaat er van alles gebeuren, maar we verwachten ook dat het voor vele bezoekers een soort reünie zal worden. Dus er moet wel genoeg tijd zijn om bij te praten en een biertje te drinken. Een dag later, op zondagmiddag 17 november, zit Berthus bovendien vanaf een uurtje of drie bij Calluna voor mensen die liever wat minder kabaal aan de kop hebben.”

Lees ook

EHBO heeft innamepunt voor petflesjes

HOONHORST/DALFSEN – Recentelijk is de EHBO-vereniging officieel een vrijwillig innamepunt voor petflesjes met het statiegeldlogo …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.