Home / / Deisje Schepers en Freule Vidal in Rondom Dalfsen

Deisje Schepers en Freule Vidal in Rondom Dalfsen

Column Historisch Kring Dalfsen

Hoe zat het voor de oorlog met de werkgever/werknemer verhouding en de arbeidsmarktpositie van meisjes? Wie daar, wat Dalfsen betreft meer over wil weten doet er goed aan het artikel over Deisje Schepers te lezen in Rondom Dalfsen nummer 96. Veel in te brengen of zelf te kiezen was er niet bij voor jonge meiden. In één moeite door kan dan van het hele levensverhaal van Deisje (voluit Durkje Geertruida Schepers – Wildvank) kennisgenomen worden. Dat gaat van het Rode Dorp naar Tranendal en van het Rode Dorp naar Pleyendal.

De levensloop van de Freule Vidal (voluit Rudolphina Christine Antoinette de Vidal de St. Germain) staat daarmee in schril contrast. En daarom is ook dit boeiend beschreven levensverhaal de moeite waard om te lezen. Er viel in haar familie volop te kiezen, ooit had haar vader grote bezittingen in deze regio, waaronder veel grond in Dalmsholte. Het vierkante huis, direct na de spoorwegovergang in de Poppenallee links, heet in de volksmond nog steeds Huize Vidal, hoewel er al tientallen jaren geen Vidal meer woont.
Adellijke families zijn traditioneel sterk vertegenwoordigd in Dalfsen. Daarentegen heeft Dalfsen maar één echte brug en één sluis/stuw. In Lemelerveld liggen die verhoudingen precies andersom: geen adel en meer dan 10 bruggen en sluizen/stuwen. De historie van al deze oeververbindingen, zoals de sluis Brok en de Ellenbroeksbrug, staat in deze Rondom Dalfsen beschreven. Zowel die in het kanaal naar Almelo als in dat naar Deventer.

Op het voorblad staan 2 iconen, iconen op hun eigen terrein. Het majestueuze kasteel Rechteren en de koe Froukje 86 van de familie Reuvekamp. Een wellicht niet zo voor de hand liggende combinatie, meer en weer een contrast. Het bijbehorende verhaal maakt het allemaal duidelijk. Net zo duidelijk als de foto van de Vechtzomp op de achterpagina. Sinds de doop op 17 augustus door burgemeester Erica van Lente fier varend stroomopwaarts naar Mooirivier of stroomafwaarts naar Vechterweerd.

Blad en vaart zijn meer dan de moeite waard! Leden van de Historische Kring Dalfsen krijgen het blad thuisbezorgd (reden genoeg om lid te worden dus). Losse nummers zijn verkrijgbaar bij de boekhandels in Dalfsen en bij Wennemars in Oudleusen.

Namens de redactie, Jan Sibelt

Lees ook

Inloopspreekuur OV in de Overkant

DALFSEN – Nu het reizen met het openbaar vervoer niet alleen meer voor noodzakelijke reizen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.