Boek van de week: De oorlog die ik eindelijk won

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘De oorlog die ik eindelijk won’ van Kimberly Brubaker Bradley.

Twee jaar geleden was de voorloper van dit boek aan de beurt: ‘De oorlog die mijn leven redde’. Het verhaal van de twaalfjarige Ada die door haar moeder in hun bovenhuis opgesloten gehouden wordt omdat ze een klompvoet heeft. Die ernaar hunkert naar school te gaan en daarom stiekem met haar broertje samen als evacué in 1940 naar Kent gaat. Daar komen ze bij Susan in huis, worden door hun moeder teruggehaald en komen, nadat hun moeder omkomt bij een bombardement in Londen, weer in Kent terecht.

Oorlog
Deel twee start met de ziekenhuisopname van Ada, ze wordt aan haar klompvoet geopereerd. Maandenlang is ze in het ziekenhuis, Susan komt elke dag op bezoek en ook haar broertje Jamie ziet ze vaak. Als ze terug mag naar hun huis in Kent gebeurt het meest verschrikkelijke wat ze kan bedenken, het huis van Susan wordt bij een Duitse luchtaanval met de grond gelijk gemaakt. Ze gaan tijdelijk in het jachthuis van de adellijke familie Thornton wonen. Daar krijgen Ada en Jamie in hun dagelijkse leven steeds meer te maken met de gevolgen van de oorlog. Lady Thornton trekt na de vordering van het landhuis ook bij Susan in , de joodse studente Ruth komt bij hen wonen, er zijn landmeisjes die helpen met het boerenwerk. Voedsel wordt schaars, alles is op de bon, de oorlog beheerst hun hele leven. Ada moet daar mee leren dealen, wantrouwig als ze is ligt ze vaak dwars en gaat een conflict niet uit de weg.

Boos
Alleen als ze paard rijdt kan Ada zichzelf zijn. Toen ze voor het eerst op weg naar Kent was heeft ze vanuit de trein een meisje op een pony zien galopperen. Dat leek haar toen het ultieme geluk dat ze zou kunnen bereiken. Van Susan heeft ze een pony gekregen, bijna dagelijks rijdt ze erop, dan voelt ze zich vrij en gelukkig. De rest van de tijd is ze vooral boos, al ziet ze dat zelf niet zo. Gelukkig laten de mensen om haar heen zich daardoor niet afschrikken. Zo komt het dat Ada langzaam loskomt van haar verleden en zichzelf leert overwinnen.

Hartverwarmend
‘De oorlog die ik eindelijk won’ is een hartverwarmend boek. Kimberley Brubaker Bradley neemt je mee naar de heftige oorlogsjaren in Engeland, zo anders dan die in Nederland en toch ook zo herkenbaar. Beklemmend, ontroerend en vol boosheid. Dit kinderboek steekt menig volwassen roman naar de kroon.

Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl.

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar boekvandeweek.blogspot.nl of de Facebookpagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.