Home / / Boek van de week: De boekwinkel voor gebroken harten

Boek van de week: De boekwinkel voor gebroken harten

OMMEN – Het boek van de week van bibliotheek Ommen is ‘De boekwinkel voor gebroken harten’ van Robert Hillman.

Elk boek dat in de titel een boekwinkel, bibliotheek of anderszins iets met boeken vermeldt, krijgt mijn aandacht. De titel ‘Boekwinkel voor gebroken harten’ wekte mijn nieuwsgierigheid nog extra. Hoe kan een boekwinkel een gebroken hart helen? Robert Hillman vertelt het in het intrigerende verhaal van de dertiger Tom en de ongeveer tien jaar oudere Hannah. Ze ontmoeten elkaar in Australië, ergens eind jaren zestig.

Tom Hope
Tom heeft een niet zo grote boerderij, geërfd van een oom, met wat koeien, veel schapen, varkens, een grote boomgaard en de nodige kippen. Een paar jaar terug is hij tegen een vrouw aangelopen, nou ja, zij meer tegen hem. Ze kwam bij hem op de boerderij wonen, vertrok op een dag boos. Kwam vervolgens zwanger weer terug en beviel van haar zoon Peter.

Tom beschouwt de jongen als zijn eigen kind, maar helaas kan Peter niet bij hem blijven. Zijn moeder neemt hem mee naar haar familie die bij een christelijke sekte verblijft, Tom doet nog een poging Peter op te zoeken maar dat gaat faliekant mis. Verdrietig en verbitterd blijft hij op de boerderij achter.

Hannah Babel
Daar komt verandering in als de Hongaarse Hannah in het dorp komt wonen. Zij begint een boekenwinkel, er moet heel wat werk verzet worden voordat het pand klaar is en Tom is erg handig. Al snel is hij haar klusjesman, de aantrekkingskracht tussen de twee is groot maar het leeftijdsverschil speelt hun parten.

En dat niet alleen, Hannah heeft een duister verleden, de Tweede Wereldoorlog heeft haar veel ellende gebracht. Tom wil zo graag met haar verder, in goede doen is ze een wervelwind, een enthousiasmerende boekverkoopster, een hartelijk mens. Maar kan hij haar ook in haar verdriet steunen? Laat ze hem toe in haar donkere buien? Of zal het verleden een eeuwige wig tussen hen drijven.

Zwart randje
Een liefdesverhaal met een heel zwart randje, zo kun je deze roman het beste beschrijven. De boeken spelen een prominente rol, ze verbinden, ze brengen klaarheid, ze geven troost. Maar het zijn toch de mensen die de verbinding moeten zoeken, mensen zoals Tom en Hannah, elk met een bar verleden maar ook met uitzicht op een gezamenlijke toekomst.

Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl.

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar boekvandeweek.blogspot.nl of de Facebookpagina.

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

ASC’62 begint te slap aan eerste helft ASC’62 speelde thuis tegen ZAC en verloor met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.