Dalfser scheidsrechter Steve Oosterkamp ontving zilveren KNVB-speld

DALFSEN – Het was een zeer kort berichtje enkele weken geleden: “De jonge en succesvolle scheidsrechter Steve Oosterkamp uit Dalfsen ontving van de KNVB de zilveren speld met bijbehorend certificaat.” Dat vraagt natuurlijk om meer uitleg.

In zijn nieuwe woning aan de Middeleeuwen in Dalfsen licht Steve (27) het een en ander toe. “Ik was wel verrast. Na afloop van de wedstrijd tussen SVI en DOS Kampen tijdens het jaarlijkse Berend Elzerman Toernooi op de Veluwe werd mij de zilveren speld met certificaat uitgereikt. Het is een waardering voor tien jaar inzet als KNVB-scheidsrechter.”

De vraag ‘hoe word je scheidsrechter’ is voor Steve niet moeilijk te beantwoorden. “Ik voetbal van jongs af aan bij SV Dalfsen. Mijn droom was natuurlijk om profvoetballer te worden. Maar het werd al snel duidelijk dat dat voor mij niet weggelegd zou zijn. Toen besloot ik op m’n veertiende om op een andere manier te proberen om hogerop te komen. Op een zaterdagochtend in 2006 stapte ik op de fiets naar Sportpark Gerner. Daar sprak ik een willekeurige jeugdleider aan en heb ik gezegd dat ik wel eens wilde proberen om een wedstrijd te fluiten.”

KNVB
Dat beviel goed en Steve ging door. Na twee jaar fluiten bij SV Dalfsen begon hij in 2008 voor de KNVB. Daar klom hij op tot het hoogste jeugdniveau, waarna hij in 2014 de overstap maakte naar de senioren. “Komend seizoen fluit ik voornamelijk in de Eerste klasse zaterdag. Ook kan ik af en toe een wedstrijd krijgen in de Hoofdklasse en de Eredivisie vrouwen. Daarnaast zal ik worden ingezet als vierde official in de Tweede Divisie.”

Steve omschrijft zichzelf als een scheidsrechter die graag laat voetballen. “Ik vind het wel een voordeel als een scheidsrechter zelf ook gevoetbald heeft of nog speelt. Dan kan je toch bepaalde situaties beter inschatten. Als ik zelf een voetbalwedstrijd kijk, dan let ik vooral op het spel. Maar ik ontkom er niet aan om ook de arbitrage scherp te volgen. Als ik bijvoorbeeld met vrienden een wedstrijd op tv kijk, wordt er bij een discutabel moment toch naar mij gekeken. Wat ik dan van die situatie vind.”

SV Dalfsen – PEC Zwolle
Hoogtepunt vindt hij toch wel de wedstrijd die hij enkele jaren geleden mocht fluiten bij het 75-jarig jubileum van zijn cluppie SV Dalfsen tegen PEC Zwolle. “Dat was mooi zeg. Op eigen terrein, met al dat publiek. Natuurlijk heb ik ook mindere wedstrijden gefloten”, vervolgt Steve. “Daar ontkom je niet aan. Dan heb je na afloop soms best een slecht gevoel, maar je moet toch nog de bestuurskamer in. Daar komt het dan soms ook wel eens ter sprake als je niet goed gefloten hebt. Vervelend, maar als je daarna de auto instapt, moet je toch proberen dat weer van je af te zetten.”

Steve houdt zich ook bezig met de regelmatig wijzigende spelregels van het voetbalspel. Hij geeft onder meer in de regio instructies aan clubscheidsrechters. Tijdens voetbalquizzen die de afgelopen jaren in Dalfsen en de regio werden gehouden heeft hij daarnaast bewezen over veel parate kennis en organiserend vermogen te beschikken. “We spelen meestal met een team van vier man en dat gaat ons wel redelijk goed af”, zegt Steve lachend.

Voorbereiding
“Mijn ambitie is wel om nog zo hoog mogelijk te komen als scheidsrechter. Ik weet dat betaald voetbal te hoog gegrepen is voor mij, maar wie weet zit de top van het amateurvoetbal er ooit wel in. Ik bereid mij altijd goed voor op iedere wedstrijd. Weet welke belangen er op het spel staan voor de clubs die ik fluit. Belangrijk is ook dat je uitrusting goed is. Schone schoenen, de juiste kleding. Je bent tenslotte wel vertegenwoordiger van de KNVB.”

Sport belangrijk
Steve heeft veel met sport. Naast het fluiten en het zelf voetballen gaat hij diverse hardloopwedstrijden in de regio af, waarbij de tien kilometer zijn favoriete onderdeel is. Recentelijk nam hij deel aan de Stöppelloop in Raalte (derde plek) en afgelopen week liep hij ook tijdens de Oranjefeesten in Nieuwleusen de tien kilometer (tweede plek). Ook bij de tien kilometer van het Dalfser loopfestijn was hij van de partij. “Maar voetbal staat op nummer één en dat blijft mijn passie”, besluit de talentvolle Dalfsenaar.

Foto: Evert Jan Goos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.