Coen Vermeltfoort spurt naar zege in Ronde van Ommen

OMMEN – Of er animo is voor de wielersport in Ommen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Natuurlijk, het zat niet tegen. De weergoden hielpen mee. De zon straalde, maar niet meedogenloos. Het was aangenaam vertoeven aan het hek likkend aan een ijsco of lurkend aan een flesje water. Kijken naar zwetende kerels op de racefiets, in flitsende outfit. En het parcours? Ja…, dat was dus echt een klassiek rondje kerk. Best lastig zo in de staart van het toeristenseizoen. Zeker als mensen willen winkelen en aanwijzingen gaan negeren. Dat kan gevaar opleveren, voor hen zelf, maar ook voor de renners. Het ging een paar keer bijna mis vanwege het negeren van stopsignalen bij de oversteekplaatsen, maar goed, over het algemeen liep het crescendo.

Tekst: Willem Lampe

En of er een mooi veld stond in Ommen! Topamateurs als Coen Vermeltfoort, Hartthijs de Vries en Binne-Pier de Haan schreven in. Een veld om van te smullen. Hoewel niet officieel bevestigt is, zal de bemoeienis van eliterenner Peter Schulting en wedstrijdleider Meine Seinen daar debet aan zijn. Beide mannen hebben natuurlijk zo hun contacten in het metier. Schulting als renner, Seinen als mede-organisator van het Profspektakel van Steenwijk. Hoewel nog in trainingsopbouw na een fikse blessure liet Schulting zich voor eigen publiek zien in de wedstrijd. Mede door zijn inbreng werd de koers hard gemaakt.

Ja, ja, het ging er stevig aan toe in de Vechtstad. Peter Merx nam dat wat al te letterlijk en ging na enige ronden zelfs op de vuist met Gerrie van Lingen, wiens manier van koersen de agressor tegen de borst stuitte. Een smetje op een verder vlekkeloos verlopen koers. De wedstrijd kende geen genade en was superboeiend door de ingebouwde premiesprints. Slim gedaan van de organisatie. Wie zijn dag niet had wapperde er als snel af. De krachtpatsers blijven over. Zeker in de wielersport. Tien man vooruit. Kon Schulting zorgen voor een stunt. Voor eigen publiek. Nou ja, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij met zijn Ingrid en kleine troonopvolger net is verhuisd naar Hellendoorn, maar Peter blijft toch een beetje kind van Ommen. Een zege van de lokale favoriet? Niet dus. Net niet. Toch te weinig kracht in de benen na de blessure. Die dekselse Koen Vermeltfoort deed wat velen vooraf hadden verwacht. Niet alleen Vermelfoort kreeg de felicitaties, ook ambassadeur Bernard Kobes, die liet zien over voorspellende gaven te beschikken door de juiste winnaar te tippen.

Het podium bestond naast winnaar Koen Vermeltfoort (Vlijmen) uit Hatthijs de Vries (Kollum) en Björn Bakker (Wijnjewoude). Schulting einigde als zevende. “Een topdag”, vond animator en koersdirecteur Gerrit de Jonge. “We moeten nog evalueren, maar het lijkt me op voorhand zeker voor herhaling vatbaar. Na de eerste keer wordt het alleen maar makkelijker, organisatorisch gezien. Ik ben blij met de sponsoring. We hadden een mooie prijzenpot, dan willen de renners wel koersen. Uiteindelijk met Vermeltfoort ook een stevige naam op de erelijst. Nee, dik tevreden”, en hup weg was ie alweer.

Voorafgaand aan de topamateurkoers van er een wedstrijd voor liefhebbers en een dikke bandenrace. Een geslaagd totaalprogramma dat smeekt om volgend jaar op herhaling te mogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.