Home / / Betrokken en gedreven huisarts Jan de Groot neemt afscheid

Betrokken en gedreven huisarts Jan de Groot neemt afscheid

DALFSEN – Huisarts Jan de Groot neemt afscheid als huisarts van Groepspraktijk Huisartsen in Dalfsen. “Het is mooi geweest, nee de beslissing was niet moeilijk, het is langzaam gegroeid en de opvolging in de persoon van Martijn Schouten stond klaar.”

Na 38 jaar zal de Dalfser bevolking deze betrokken en gedreven huisarts wel missen. Hij was een vertrouwd gezicht in de huisartsenpraktijk in Dalfsen. De Groot werd geboren en groeide op in Oost Groningen. Na zijn schoolopleiding en studie geneeskunde in Groningen volgde hij nog een jaar de huisartsenopleiding, het eerste half jaar in Koekange en het tweede half jaar bij zijn voorganger dokter van der Pot in Dalfsen. Daarna werkte hij nog één jaar, als arts-assistent interne geneeskunde, in ziekenhuis De Weezenlanden in Zwolle. “In eerste instantie was mijn beroepskeuze chirurg, maar dat is ‘m toch niet geworden. Sommige operaties duurden mij te lang”, zegt de Groot lachend. ‘Ik werd waarnemer in Dalfsen en kwam 1 januari 1982 definitief in de huisartsenpraktijk Dalfsen.”

Huisarts!, “Ja daar zou ik weer voor kiezen.” Wat het vak mooi maakt? “Het omgaan met mensen. Ik heb zelfs vijf generaties in Dalfsen meegemaakt! Als huisarts heb je te maken met alle facetten van de geneeskunde. Je bent een generalistische arts en dat voelt ook zo”.

Dokter of Google?

‘Ik merk wel dat nu voor het bezoek aan de huisarts veel meer wordt gegoogled. Patiënten komen daardoor beter geïnformeerd naar het spreekuur. Of angstiger! “Internet kan nuttig zijn. Wij als artsen kunnen daardoor nog betere informatie geven. Maar soms zien mensen door internet ook ‘spoken’. Mensen zijn mondiger geworden. Goed dat ze meedenken, maar soms staan ze ook op hun strepen. Dan moet je ze gerust stellen. In plaats van een rijtje boeken, staat er nu voor ons ook een wereldwijd internet ter beschikking.

Andere tijden

Het zijn zéker andere tijden. “Ik maakte als huisarts in de beginjaren wel lange dagen met heel vaak spoeddienst in de avond, nacht en weekend. Dat is wel beter geworden met de komst van de huisartsenpost. De diensturenbelasting ging van 1250 uren terug naar 180 uren op jaarbasis.

Groepspraktijk

In 1972 maakten de zelfstandige praktijken-aan-huis plaats voor de Groepspraktijk. “Alles onder één dak”. Dat was een enorme verbetering voor ons allemaal, men kon nu regelmatig met elkaar overleggen. Het takenpakket veranderde ook. De Groot zag het vak wel veranderen door de jaren heen. De verloskundige kwam naar Dalfsen, zuigelingen/kleuterbureaus verdwenen uit het takenpakket en praktijkverpleegkundigen voor diabeteszorg, hoge bloeddruk en geestelijke gezondheidszorg deden hun intrede. Dit sloot aan bij de tendens om veel ‘specialistische zorg’ te verschuiven naar de ‘huisartsenzorg’. Daardoor komt ook de nazorg en controle steeds meer bij de huisarts te liggen.

Bijzonder

“Ik vind het wel bijzonder dat ik 38 jaar als huisarts in Dalfsen heb mogen werken. Er waren zeer goede contacten met de specialisten in Zwolle, de collegae huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, de apotheker en vele anderen, dat zal ik wel missen. Ik ga nu andere dingen in het leven doen die ook mooi en fijn zijn”. Overigens is de registratie van de Groot als huisarts recentelijk nog wel vernieuwd en de mogelijkheid is dus aanwezig dat hij kan waarnemen bij ziekte in andere praktijken. Eind december gaat het echtpaar, zijn echtgenote is inmiddels ook gestopt met werken, een rondreis maken door Nieuw Zeeland. Daar verheugen zij zich enorm op!!

Groepspraktijk Huisartsen Dalfsen biedt de scheidende huisarts op woensdag 18 september van 15.30 uur tot 18.00 uur een afscheidsreceptie aan in Auberge ’t Asje Haersolteweg 15 in Dalfsen.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Raad & Recht biedt gratis hulp bij jaarlijkse belastingaangifte

(Advertorial) OMMEN – Het Belastingteam van Raad en Recht biedt ook dit jaar weer gratis …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.