Home / / Amateurhistorici schreven boek over alle molens in en rond Nieuwleusen

Amateurhistorici schreven boek over alle molens in en rond Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Bij molen Massier in Nieuwleusen is het eerste exemplaar van het molenboek uitgereikt. Het boek werd samengesteld door Jakob de Weerd uit Balkbrug en René Fokkert uit Nieuwleusen. Het betreft een boek over de zeven molens die ooit in Nieuwleusen en directe omgeving stonden. Het boek, dat 160 pagina’s en veel foto’s en illustraties telt, biedt een historisch overzicht van alle molens en de families die erbij betrokken waren.

“In feite waren dat er maar een handvol, waaronder de familie Van den Berg”, zegt Jakob de Weerd. “Maar zonder hen had de geschiedenis van Nieuwleusen er heel anders uit kunnen zien. Naast de nog bestaande molen Massier aan het Westeinde gaat het om zes molens die er inmiddels niet meer zijn: de zogenoemde molen van Snijder aan de Dommelerdijk, molen De Vriendschap aan de Ommerdijk (ter hoogte van het tegenwoordige Molenpad), molen Den Hulst (op de plek van het huidige BAM-kantoor), de molen in het Dalfserveld (zo’n 250 meter schuin achter molen Massier), molen De Vlijt aan de Oosterhulst (ter hoogte van Groen Caravans) en molen De Lichtmis (ter hoogte van De Eendracht, op het grondgebied van Rouveen). Door de beide auteurs werd gedurende ruim een jaar grondig onderzoek verricht, “We hebben zaken achterhaald die her en der onjuist vermeld staan en zaken die nog helemaal niet bekend waren.”

Als voorbeeld werd genoemd de datum (1861) op deze molen aan het Westeinde. “Uit de opgedoken hypotheekakte blijkt dat het 1860 moet zijn”, zegt De Weerd. Fokkert en De Weerd zijn in hun vrije tijd amateurhistorici. Zij besloten het boek te maken, om de eenvoudige redenen dat een boek met alle molens in Nieuwleusen en directe omgeving nog niet bestond. Burgemeester Erica van Lente schreef in het uitgekomen molenboek het voorwoord en nam het eerste exemplaar in ontvangst. Penningmeester Stichting Overijsselse Molens overhandigde de auteurs een cheque van 400 euro als bijdrage in de kosten. “Een welkome bijdrage” aldus de auteurs. “Want het was op eigen initiatief en alle kosten zijn door onszelf betaald.” Het boek is te koop, voor vijftien euro, in de winkel bij molen Massier en bij The Read Shop in Nieuwleusen.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

ASC’62 begint te slap aan eerste helft ASC’62 speelde thuis tegen ZAC en verloor met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.