Wijnand, Elize, Vika en Lova Mulder beleven avontuur in de tropen

Groeten Uit: Papoea Nieuw Guinea

PAPOEA NIEUW GUINEA – Een avontuur in de tropen, dat is wat Wijnand en Elise Mulder zochten toen ze in 2015 in aanraking kwamen met Kapuna Hospital in Papoea Nieuw Guinea. Nu is het 2019 en wonen zij inmiddels al bijna vier jaar in de jungle. “Om hier te komen vanuit de hoofdstad Port Moresby, ben je normaal gesproken acht uur onderweg in een gammel busje over een weg vol met gaten, daarna volgt een boottocht van vijf uur waarvan een gedeelte over open zee. Daarmee zitten wij wel echt zo’n beetje aan het einde van de wereld…”

Wijnand (34 jaar, geboren en getogen in Witharen) en Elize (32 jaar, Hattem) beleven het avontuur samen met hun dochters Vika (4 jaar) en Lova (bijna 2 jaar). Elize is hier werkzaam als tropenarts, terwijl Wijnand zich bezighoudt met projectmanagement, financiën en algemeen management. “Wij hadden al jaren de wens om te proberen ergens in een ontwikkelingsland een verschil te kunnen maken en in Papoea Nieuw Guinea hebben we hier een hele mooi plek voor gevonden.
Wij wonen in Papoea Nieuw Guinea, een onafhankelijk land boven Australië met ongeveer 850 verschillende talen en culturen. Hier wonen we in het dorpje Kapuna wat om het lokale ziekenhuis heen is gebouwd. Het bestaande ziekenhuis is hier in 1949 gebouwd. Er wonen hier ongeveer 250 mensen die allemaal ofwel voor de organisatie werken ofwel hier studeren. Het ziekenhuis in Kapuna is het enige ziekenhuis in de wijde omgeving en mensen moeten soms dagenlang peddelen in een uitgeholde boomstam om hier ϋberhaupt te komen. De twee andere ziekenhuizen in de provincie liggen allebei op ongeveer vijf uur varen met een motorbootje. Dat is dus vergelijkbaar met een ziekenhuis in Ommen en het volgende ziekenhuis in Parijs.”

Het gezin heeft een prachtig houten huis op palen met volop groene jungle in de achtertuin. “Het leven is erg moeilijk te vergelijken met het Nederlandse leven”, zo vertellen de twee. “Hier gaat alles veel langzamer en niemand heeft last van stress of haast. Zelfs na vier jaar lopen wij nog steeds iedereen voorbij onderweg. In Kapuna is het altijd warm en de luchtvochtigheid is erg hoog, wat maakt dat we vrijwel het hele jaar, met uitzondering van midden in het regenseizoen, de hele dag zweten. Daar raak je wel enigszins aan gewend, maar het blijft een beetje oncomfortabel. Ook kruipen en vliegen er allerlei insecten en ander ongedierte ongevraagd door ons huis wat tot interessante situaties kan leiden. Zo hebben we ooit een slang, een twee meter lange python, in de slaapkamer gehad en zijn we ’s nachts altijd heel blij dat we veilig onder onze klamboe liggen.”

“Elke dag is het voor tropenarts Elize weer een verrassing wat er binnen kan komen. Aangezien zij vaak de enige arts in het ziekenhuis is, is het aan haar om met de beste behandeling te komen. Dit varieert van krokodillenaanvallen, gevechten tussen mensen, veel bevallingen, malaria tot tuberculose. Tuberculose komt erg veel voor in deze regio en is goed behandelbaar, maar moeilijk te voorkomen. Meestal kan het medische team hier de patienten behandelen, maar er zijn altijd schrijnende overlijdensgevallen die je graag had willen voorkomen. Soms komen patiënten veel te laat naar het ziekenhuis en kan je eigenlijk niks meer voor ze doen. Ongeveer vijf keer per jaar moet er een patiënt per helikopter geëvacueerd worden om dan in de hoofdstad Port Moresby behandeld te worden. Gelukkig zit er een oliemaatschappij (het Franse Total) vlakbij ons en zij helpen daarbij.”

Wijnand werkt vanuit het kantoor en houdt zich bezig met het dagelijkse management van de organisatie. De organisatie heeft ongeveer 180 werknemers verspreid over de twee locaties. Hij is verantwoordelijk voor de financiën, de projecten, externe relaties en andere administratieve zaken.

Wat hebben ze in Papoea Nieuw Guinea bereikt?

“Na hier driekwart jaar gewerkt te hebben, hebben we besloten dat wij initiatief moesten nemen om verbetering te brengen aan het ziekenhuis. Wij hebben onze Nederlandse stichting Khuska (www.khuska.nl) nieuw leven ingeblazen en met behulp van vrienden, familie en de kerk hebben we in Nederland veel geld ingezameld. Bij de meeste projecten zijn we een samenwerking met de Wilde Ganzen aangegaan die 50 procent bovenop het ingezamelde bedrag doneerden. Zo hebben we vanuit Nederland een nieuw laboratorium, allerlei medische en laboratorium apparatuur, een nieuw echo-apparaat, een nieuwe werkplaats en nieuwe toiletten en douches voor de patiënten kunnen kopen of bouwen. Geweldig.
Het voornaamste resultaat is dat we een donatie van zo’n 3 miljoen euro vanuit de Australische overheid hebben binnengehaald. Met dit project bouwen we hier een volledig nieuw ziekenhuis (het oude stond na 70 jaar op instorten) met een röntgenapparaat, krijgen we het hele dorp op zonne-energie, hebben we een nieuwe werf en wordt het hele dorp gerenoveerd. Momenteel hebben we een bouwteam van ongeveer tachtig mensen bestaande uit zowel mannen als vrouwen en er is volop actie.”

Na vier jaar in de jungle is het voor de familie Mulder tijd om terug naar Nederland te komen. “We hebben gelukkig vervanging gevonden met een nieuwe Nederlandse arts, een Amerikaanse project manager en Nieuw-Zeelanders in de bouw. Daarnaast hebben we lokale PNG’ers weten op te leiden op kantoor, dus het team staat als een dijk. Wij hebben hier echt een prachtige tijd gehad met een volkomen andere cultuur en levensstijl dan de Nederlandse. We hebben veel van de cultuur mogen zien, en ook al begrijpen we nog steeds heel veel niet, we hebben er wel veel van geleerd. Het simpele, praktische leven hier waarin iedereen samenwerkt om de levensomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren is ons erg goed bevallen.”

Lees meer op www.khuska.nl of www.kapuna.org
Bekijk ook het filmpje op Youtube over de Kapuna Hospital Upgrade:
https://www.youtube.com/watch?v=9ncR4oIiJqk

Ken jij oud-Vechtdallers die al jaren in het buitenland wonen? We zijn nieuwsgierig naar hun verhaal en komen graag in contact met ze. Stuur een mail naar redactiedo@regiobode.nl

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.