Vechtzomp Dalfsen gaat in de vaart!

DALFSEN – De droom van stichting Vechtzomp Dalfsen is werkelijkheid geworden: er is een replica gebouwd van de historische zomp op de Vecht bij Dalfsen. Een groep vrijwilligers heeft 3,5 jaar veel werk verricht om dit voor elkaar te krijgen. Op zaterdag 17 augustus is de officiële doop en ingebruikname van de zomp.

Na een officieel gedeelte voor genodigden, sponsoren en betrokkenen, zal de zomp om circa 15.00 uur door wethouder Jan Uitslag worden gedoopt.
Daarbij kunnen belangstellenden aanwezig zijn op de kade bij de Vecht in de omgeving van het Theater en de Fabriek.

Reeds nu kunnen via de site: https://hiawatha-actief.nl/bootverhuur-dalfsen/ boekingen worden gedaan vanaf 18 augustus tot 1 oktober, want dan gaat de zomp in de winteropslag tot het voorjaar 2020.
De Vechtzomp is er voor Dalfsenaren, toeristen, eigenlijk voor iedereen. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk, bijvoorbeeld een familie- of vriendendag, een schoolreisje of een bedrijfsuitje, waarbij u desgewenst tussentijds aan wal gaat voor een bezoek of bezichtiging van interessante plekken.
Er zijn circa dertig schippers opgeleid, die als vrijwilligers op de zomp gaan varen. Er zijn tevens circa 45 verhalenvertellers die tijdens de tochten alles over de Vecht, Dalfsen en de omgeving zullen vertellen.
Ook kan men op zaterdag 14 september, tijdens ‘Poef Dalfsen’, aan deze boot ‘proeven’ en korte tochtjes maken met maximaal 25 personen.

In het verleden voeren de zompen (afmetingen 12 bij 3 meter met een diepgang van 40 cm) bijna af en aan op de Vecht. Met goederen uit Duitsland voeren de schippers richting het westen van het land. Op de Vecht varen tegenwoordig in Gramsbergen en het Duitse Laar al replica’s van deze antieke schepen. Op de Regge zijn de zompen te vinden in Hellendoorn, Rijssen en Enter. De Vechtzomp wordt elektrisch aangedreven en is dus fluisterstil.
De hele Overijsselse Vecht vanaf Zwolle naar het oosten tot in Duitsland is bevaarbaar geworden door de bouw van een aantal nieuwe sluizen.
Informatie kunt u vinden op www.vechtzompdalfsen.nl

Dit project is via LEADER subsidie tot stand gekomen en deels gefinancierd uit het Europese landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO)

Foto: Geert Bistervels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.