Vechtzomp aangemeerd in Dalfsen

DALFSEN – Met de doop en de officiele ingebruikname van de Vechtzomp is afgelopen zaterdag voor Dalfsen een droom werkelijkheid geworden. In navolging van Gramsbergen en het Duitse Laar ligt nu ook daar een replica van de historische zomp op de Vecht. Een stichtingsbestuur bestaande uit de heren Henk Nap, Jan van der Weerd, Jan Laarman, Hans Frijlng en Geert Bistervels, heeft zich vele jaren ingezet om de Vechtzomp in de vaart te krijgen.

Na enige vertraging met de dieplader in Ommen vond afgelopen zaterdag de officiële doop en ingebruikname van de zomp aan de kade in Dalfsen plaats. Voorafgaande aan de doop werd in het theaterzaal naast de Fabriek door een vijftal sprekers te weten Henk Nap (voorzitter stichtingbestuur), Herman Odink (Waterschap Drents Overijsselse Delta), wethouder Jan Uitslag (Gemeente Dalfsen), voorzitter Jan Sibelt (Historische Kring Dalfsen) en Gerrit Velten (voorzitter Enterse zomp) vanuit hun eigen discipline kort terug geblikt op de tot standkoming van de zomp.
Elke spreker had zijn eigen verhaal met betrekking tot de geschiedenis van de Vecht, het DNA van Dalfsen en de totstandkoming van de zomp. Een ‘dressman’ showde de nieuwe kleding voor de schippers en verhalenvertellers. Na het officiele gedeelte werd de zomp door burgemeester Erica van Lente gedoopt. De naam ‘Vechtzomp’ werd onthuld.

Boekingen voor een vaart met de Vechtzomp kunnen worden gedaan via de site: https://hiawatha-actief.nl/bootverhuur-dalfsen/ Dit kan nog tot en met 1 oktober, want dan gaat de zomp in de winteropslag tot het voorjaar 2020.
De Vechtzomp is er voor Dalfsenaren en toeristen; eigenlijk voor iedereen. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk. Bijvoorbeeld een familie- of vriendendag, een schoolreisje of een bedrijfsuitje, waarbij men desgewenst tussentijds aan wal gaat voor een bezoek of bezichtiging van interessante plekken.
Inmiddels zijn er circa veertig schippers opgeleid, die als vrijwilligers op de zomp gaan varen. Tevens zijn er circa 45 verhalenvertellers die tijdens de tochten alles over de Vecht en Dalfsen en omgeving zullen vertellen.
Een leuke bijkomstigheid is dat de gehele Overijsselse Vecht vanaf Zwolle naar het oosten tot in Duitsland bevaarbaar is geworden door de bouw van een aantal nieuwe sluizen.
Meer informatie over onder andere de vaartochten is te vinden op de website:

www.vechtzompdalfsen.nl

Tekst/foto: Evert Jan Goos

Een groep vrijwilligers heeft circa 3,5 jaar veel werk verricht om dit gehele project voor elkaar te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.