‘Jeugd van Vroeger’ luidt de noodklok: Opheffing dreigt door ledentekort

OMMEN – Het voortbestaan van toneelgroep ‘De Jeugd van Vroeger’ hangt aan een zijden draad. ‘Als er niet heel snel een paar nieuwe leden bij komen, dan zijn wij genoodzaakt de stekker eruit te trekken. Dat zou bijzonder jammer zijn,’ zeggen Wim Kroeze en Elly Schrijver met woorden in die trant.

Het tweetal fungeert als kartrekkers van de toneelgroep, die kampt met een ernstig ledentekort. ‘Met nog twee heren en vijf dames is het welhaast schier onmogelijk om in het nieuwe seizoen nog op de planken te staan’.
‘De Jeugd van Vroeger geniet met name bij ouderenbonden, vrouwengroepen en andere ouderen sociëteiten in de wijde regio grote bekendheid. Al tientallen jaren verzorgt de groep senioren met veel succes toneelavonden. ‘Wij spelen jaarlijks van februari tot en met april zo’n tien tot vijftien keer tijdens besloten bijeenkomsten van bijvoorbeeld de ouderenbond PCOB en KBO. Voor komende winter staan er ook alweer een achttal voorstellingen geagendeerd, maar of die er ook komen?’ Wim Kroeze duimt er uit alle macht voor. ‘Het kan
wel, maar dan moeten er wel minimaal twee spelers en bij voorkeur mannen, bij komen,’ stelt hij.
‘De Jeugd van Vroeger’ is van oudsher een groep senioren tonelisten, die vanuit het vroegere Landstede al vele tientallen jaren geleden, in het leven werd geroepen. Momenteel wordt de groep ondersteund door Welzijnsorganisatie WIJZ in Ommen. Het jongste lid is rond de 70 jaar oud en het oudste lid rond de 80.

Dialect

‘In principe kan iedereen meespelen. We hebben niet echt een leeftijdsgrens, maar ik kan me voorstellen dat het voor veertigers of jonger misschien minder aantrekkelijk is om zich bij ons aan te sluiten,’ zegt Elly Schrijver.
Samen met Wim zoekt zij onder andere jaarlijks een geschikt toneelstuk uit en houdt ze de verschillende boekingen bij. In afwachting van eventuele nieuwe aanwas is er nog geen nieuw stuk voor komende winter uitgezocht. ‘Wat vast staat is dat het stuk in het dialect wordt opgevoerd als we weer de planken opgaan, want we spelen altijd uitsluitend in het dialect. Dat hoeft echter geen belemmering te zijn voor eventuele nieuwe spelers. Mocht iemand graag mee willen doen, maar het dialect niet helemaal machtig zijn, dan valt dat altijd aan te passen,’ meent Elly, die ook zelf altijd meespeelt. ‘We hebben een hele gezellige club en het is ontzettend leuk om bezig te zijn met toneelspelen. Het instuderen van je rol is soms wel een uitdaging, maar dat maakt het juist leuk en spannend,’ prijst de Ommense de toneelgroep aan, die wekelijks in het buurthuis Ommerkanaal repeteert.

Net als Elly en tonelist Wim hoopt ook Sociaal Cultureel Werker Sylke Schuurman van WIJZ dat het doek niet valt voor de toneelgroep. ‘De groep heeft een hele goede reputatie in de regio opgebouwd en de leden leggen er jaarlijks met groot enthousiasme hun hele ziel en zaligheid in om de ouderen in de regio een genoeglijke toneelavond te bezorgen. Het zou eeuwig zonde zijn als dat verdwijnt.’

Wie meer wil weten over de senioren toneelgroep kan zich wenden tot Elly Schrijver tel.nr: 0529-452221.

Tekst: Geke Lensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.