Geslaagde jubileumexcursie ANV De Ommer Marke

OMMEN – Ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum heeft ANV De Ommer Marke vorige week een zeer geslaagde excursie langs enige van haar oudere en nieuwere projecten gehouden. Vanuit ‘Den Woesten Hoeve’ van Wim van der Heide, een van de oprichters van ANV De Ommer Marke, werden de genodigde leden donateurs en oud-bestuurders per huifkar rondgereden. Onderweg waren kruidenrijke randen, oude en jonge aanplant, een schuilhut, een deelnemer aan ‘de Boer als Gastheer’, een poel en het Varsenerveld (waar via De Ommer Marke een pachtcontract voor begrazing op is gekomen) te zien. De excursie werd afgesloten met een barbecue.

ANV De Ommer Marke is in 1994 opgericht en richt zich op het bevorderen van een vitaal platteland met daarin een gezonde landbouw. In de beginjaren heeft zij zich vooral bezig gehouden met de aanplant van bomen en struiken in het landschap en op het erf. Daarnaast zijn er zes schuilhutten geplaatst in de gemeente Ommen, werden verschillende helofytenfilters gerealiseerd, en hield men zich bezig met mestverwerking en erfafspoelwater. Ook de ‘Groene Marke’, voor de verkoop van plaatselijke landbouwproducten, was een initiatief vanuit ’De Ommer Marke’ .

Meer recentelijk stond ‘De Ommer Marke’ aan de wieg van ‘De Boer Als Gastheer’, een samenwerkingsverband van agrariërs die hun bedrijf openstellen voor bezoekers. Een succesvolle formule die jaarlijks een aantrekkelijk boekje met het aanbod uitgeven.

Ook was zij betrokken bij de oprichting van Collectief Midden Overijssel, de organisatie die het Agrarisch Natuurbeheer regelt. Nog steeds is zij met een afvaardiging in het bestuur vertegenwoordigd.

Op dit moment is de Ommer Marke vooral bezig met een vijfjarig en Vechtdalbreed onderzoek naar de mogelijkheden om maaisel van gemeenten en waterschappen te gebruiken om het organische stof gehalte van de landbouwgronden te verbeteren ( de pilot OMAB). Belangrijk is ook het randenproject; een laagdrempelige mogelijkheid voor grondeigenaren om een rand, meestal langs maisland, ingezaaid te krijgen met een bloemen- en kruiden mengsel. Verder wil zij graag onderzoek gaan doen naar de effecten van het toevoegen van (kleine hoeveelheden) compost of ander organisch materiaal, aan drijfmest.

Op 11 november 2019 houdt ANV De Ommer Marke haar feestelijke jubileumavond waarbij zij haar visie voor de komende jaren zal presenteren. Dit gebeurt in aanwezigheid van de Gedeputeerde voor Natuur en Landbouw; dhr. Bolscher. Hiervoor worden alle contacten uitgenodigd. Er zullen kraampjes met informatie over noviteiten en de tentoonstelling ‘vroeger en nu’ aanwezig zijn.

Meer informatie op www.ommermarke.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.