Bouw Ommer Vechtzomp start met tegenslag

‘Het aangevoerde hout is ongeschikt door rot en ijzer’

OMMEN – Geïnspireerd door het succes met de Vechtzomp Gramsbergen besloot een aantal enthousiastelingen de Ommer Vechtzomp te gaan bouwen. Na maanden van voorbereiding werd afgelopen week bij Molen De Lelie door enkele vrijwilligers gestart met deel I van dit project. Het werd een grote teleurstelling, want in het aangevoerde hout, waarvan planken gezaagd zouden worden, zat veel rot en ijzer.

Het aangevoerde hout was afkomstig van bomen uit De Koesteeg in Ommen, die door de storm van 4 juni omgewaaid zijn. “We kunnen er feitelijk niets mee. Behalve rot en ijzer in de stammen, zijn er ook veel stammen bij die krom en dun zijn”, aldus Hans Bottema van de Stichting Ommer Vechtzomp enigszins gedesillusioneerd.

“We zullen op zoek moeten naar nieuw hout. We hadden onze hoop gevestigd om voor de bouw van de Zomp hout uit de gemeente of het Vechtdal te kunnen gebruiken, maar dat wordt het nu niet meer. We hebben een lengte van minimaal dertien meter nodig en dat is in Nederland niet aanwezig. We zullen nu verder moeten kijken.”

‘Moed erin houden’
Bottema schat dat de problemen met het hout de realisatie van de Ommer Vechtzomp zeker met een jaar vertraagt. “Maar we houden de moed erin. Gewoon doorzetten, geduld hebben en uithoudingsvermogen tonen.”

Met de bouw van de Ommer Vechtzomp, een vrachtscheepje dat voer tussen Hanzestad Zwolle en het graafschap Bentheim in Duitsland, wil de Stichting een stukje historie van Ommen en het Vechtdal zelf weer tot leven wekken.

De Vechtzomp voer van midden zeventiende eeuw tot circa 1920 als vrachtscheepje in de Vecht. De bevaarbaarheid van de Vecht was destijds zeer afhankelijk van de waterstand omdat de Vecht een regenrivier is. De Vechtzomp had een lengte van zo’n 12 meter en was 2,5 à 3 meter breed. Vooral de diepgang van 40 centimeter maakte het vrachtscheepje geschikt om te varen tussen Zwolle en Nordhorn. Tegen het eind van de achttiende eeuw voeren er meer dan vierhonderd zompen in de vecht.

Recreatie en educatie
De Stichting schatte op voorhand in dat de bouw van de Ommer Zomp zo’n drie jaar zou duren. “We willen het schip voor de recreatie gaan gebruiken, maar ook inzetten als educatief en maatschappelijk middel. Ook tijdens de bouw. We hebben in dit verband al een afspraak met een school gemaakt om tijdens de bouw te komen kijken”, vertelt Bottema.

Hij geeft aan dat het project met voormalig Ommenaar Harmen Timmerman als scheepsbouwmeester, gedragen wordt door inwoners van Ommen in de vorm van vrijwilligers, subsidies , maar ook lokale sponsoren.

Foto: Geke Lensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.