Bezoekers ‘Meer voor mannen’ in Ommen virtueel onder invloed

OMMEN – Bezoekers van ‘Meer voor mannen’ in Ommen kunnen vandaag (woensdag) ondervinden hoe het is om onder invloed van alcohol of drugs deel te nemen aan het verkeer. Niet echt natuurlijk, maar virtueel.

In een 3D-tripping simulator kunnen bezoekers op een veilige manier ervaren dat alcohol, drugs en verkeer niet samengaan. Want hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is, stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken. Wethouder Leo Bongers is deels aanwezig bij de actie.

De actie maakt deel uit van de campagne ‘Rijden Zonder Invloed’, waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van het rijden onder invloed van alcohol, drugs en zware medicijnen. Het campagneteam is woensdag aanwezig bij de Ommer Bissingh ‘Meer voor mannen’. Bezoekers kunnen plaatsnemen in de 3D-Tripping Simulator. In een Virtual Reality-wereld beleven ze met een Oculus Rift bril zelf wat het effect is van alcohol en drugs achter het stuur.

Alcohol & drugs in het verkeer
Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 – 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt ongevallen.

Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.