Watsina en Bart op de pedalen door mooi Holland

OMMEN – Zomertijd, vakantietijd! Even die welverdiende driewekelijkse onderbreking. Heerlijk. Zon, zand en zee. De één doet niets liever dan languit op het strand liggen aan de Costa de Sol, of de Italiaanse, dan wel Turkse Rivièra. Jongelui vullen de eerder genoemde drie-eenheid aan met zuipen en seks. De grijze horde zoekt een rustiek, bosrijk plekje op de Veluwe, in de Achterhoek of, jawel in ons dierbare Ommen. Korte broek aan, blote voeten in de slippers, klapstoeltjes uit en een spannende detective bij de hand. Sinds 1985 naar veld P op de Besthemerberg. Vaste plek. Wel zo vertrouwd. Ieder vult zijn vrije tijd op eigen manier in. Overwegend in horizontale stand, maar er zijn ook lieden die er voor kiezen de vakantie actiever in te vullen. Tot die categorie behoren Watsina Dijkstra en Bart Nijstad.

Op zaterdag 15 juni werd de sportfiets in de regen opgetuigd, voor een rondgang door ons kikkerlandje, welke vijftien dagen ging duren. Via Twente naar Limburg en via Brabant naar Zeeland. Dan langs de Noordzee kust omhoog richting de eilanden en via Groningen en Drenthe op huis aan. In grove lijnen. Dat hemelwater bij aanvang van de tocht was tevens het laatste spatje water dat van bovenaf op aarde viel. De regenjas bleef in de tas, de megapot met zonnebrandcrème is zo goed als op gesmeerd. De koperen ploert deed zijn bijnaam alle eer aan. Hoe avontuurlijk ook. Een fietstocht brengt wel gedoe met zich mee. Inpakken, uitpakken, overnachten, lekke banden, om maar niet te spreken van ongemakken als een gevoelige bips, mulle zandpaden, oververhitting, stekende muggen, rode bulten veroorzakende processierupsen en tegenwind. Hoe sterk zijn de eenzame fietsers? Sterk. IJzersterk!

1600 kilometer op eerlijke beenkracht, zonder trapondersteuning, dus niks valse fiets. “Het is een vakantiebeleving waar we ons allebei in kunnen vinden”, verklaart Watsina. “Natuurlijk is het soms best zwaar, maar geestelijk kom je helemaal tot rust. Op de fiets zie je van alles. We houden van de natuur en rijden door mooie gebieden, over allerlei tussendoor paadjes.” Het was geen onbezonnen avontuur die de twee aangingen. “Welnee”, zegt Bart met een brede grijns. “Elk jaar doen we een fietstocht. In 2014 naar Praag, een jaar later langs de Middellandse zee en ook al een keer naar Venetië. Vorig jaar zijn we naar Santiago de Compostela getrapt. 1720 kilometer.”

De freelance sportjournalist heeft alle afstanden keurig opgetekend en bijgehouden. Zijn partner is minder van de cijfertjes. “Het gaat mij puur om het fietsgenot, minder om de prestatie. Ik ben meer van het uitzoeken. Inderdaad, een hobby binnen de hobby. Een stuk voorpret, de route bepalen, voorbereidingen treffen en alvast trainen. Onvoorbereid trap je niet zomaar honderd kilometer per dag weg.” Natuurlijk, de twee hadden mazzel met het weer. De zon deed zijn best om het de marathonfietsers uit Ommen zo aangenaam mogelijk te maken. Hoewel het langs de Noordzee, onbeschut met meer dan dertig graden op de thermometer, gerust een onsje minder mocht. Gebronsd kijken ze terug op een geslaagde rondgang door Nederland. “Je komt op mooie plekken”, bevestigt Watsina. “Je treft leuke mensen, voert interessante gesprekken en ja, ik ben alweer aan het kijken voor de volgende fietstocht. De Jutland-route in Denemarken lijkt me wel wat.”

Ongemak onderweg? “Praktisch niet gehad”, vertelt Bart. “Wanneer je elke dag zorgvuldig inpakt. Het gewicht goed verdeeld, je ritme zoekt en vindt, trap je zo een eind weg.”

De dappere peddelaar heeft uitgerekend dat hij met zijn Watsina in zes zomervakanties dik 10.000 kilometers asfalt heeft gevreten. “Bedoeling is dat dit aantal de komende jaren na ons pensioen flink wordt opgevoerd”, besluit Bart met een veelzeggende knipoog.

Bart en Watsina staan op het punt om met het pontje de Waal over te steken.

Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.